“Nieuwe wet-Landuyt in strijd tegen fraude is gemiste kans”

Redactie KW

Grote fraudezaken, zoals die rond prins Henri de Croÿ-Solre, gaan nogal eens de mist in door kleine procedurefouten. De nieuwe wet van Renaat Landuyt (SP.A) moet dat onmogelijk maken. Maar advocaten en fiscale experts oordelen dat het om ‘bricoleerwerk’ gaat. Dat schrijft De Morgen woensdag.

Samen met 43 andere beschuldigden ging prins Henri de Croÿ-Solre maandag vrijuit in een van de grootste fraudezaken van de laatste dertig jaar. Het hof van beroep kon niet anders dan hen te laten gaan door een procedurefout. Vanaf december moet een nieuwe wet, van de hand van Renaat Landuyt, huidig SP.A-burgemeester in Brugge, een einde maken aan dit soort gerechtelijke sissers.

‘Je reinste knip- en plakwerk’

Binnen de gerechtelijke wereld staat niemand te springen om die wet. “Dit is je reinste knip- en plakwerk”, zegt Edgar Boydens, stafhouder en voorzitter van de orde van Vlaamse balies. “Waarom zetten politici hun bril niet op om wat verder te kijken dan het incident van de dag? Waarom willen ze iets wat de rechtspraak al deed via de Antigoonregeling in een wet zetten? En wat met de controlefunctie van cassatie?”

Hoogleraar en advocaat Michel Maus spreekt van “een gemiste kans”. Hij pleit voor een wet die een gradatie aanbrengt in procedurefouten. Grote procedurefouten zouden dan kunnen leiden tot strafvermindering voor de beklaagde, kleine fouten zouden door de vingers worden gezien.

‘Geen vrijgeleide geven aan het parket’

“We mogen wel geen vrijgeleide geven aan het parket en alle fouten van de onderzoekers met de mantel der liefde bedekken”, waarschuwt Dirk Van Belle van Dauginet, een advocatenkantoor gespecialiseerd in fiscaal recht. “De rechten van de verdediging verdienen nog altijd het nodige respect.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.