Nieuwe middelbare school legt link met dagelijkse leven in Wevelgem

Redactie KW

Op 1 september 2013 krijgt Wevelgem een gloednieuwe middelbare school. De nieuwe school zal ‘De Startbaan XL’ heten. De nieuwe school legt het accent op live leren. “Het onderwijsproject laat de leerlingen beleven wat ze leren”, leggen Filip Neve (algemeen directeur basisscholen) en Marc Casteleyn (algemeen directeur middelbare scholen) uit.

Vanaf 1 september 2013 start in Wevelgem dus een nieuwe middelbare school met accent op leren van én voor het leven. “Veel kinderen leren voor punten. Ze hebben geen oog voor de grotere context, voor de verbanden tussen de leerstof en het dagelijkse leven”, zeggen de initiatiefnemers van het nieuwe onderwijsproject “Wij willen een school opstarten waar in elk vak de link naar de realiteit wordt gelegd.” De nieuwe school wordt ondergebracht in de lokalen van basisschool De Startbaan in Wevelgem. “

Geen Freinet

De school kiest niet voor methode-onderwijs, zoals bijvoorbeeld Freinet. “De leerlingen leggen gewoon examens af, behalen punten en werken met de traditionele leerstof en door de overheid landelijk opgelegde eindtermen die bepalen wat een kind moet kennen en kunnen”, klinkt het. “De manier waarop de leerstof gebracht wordt, is wel anders. Maar na deze school kunnen de kinderen met hun leergierige ingesteldheid en opgedane kennis probleemloos doorstromen naar de andere secundaire scholen in de regio.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.