Nieuwe flitspaal in Wijtschatestraat

Redactie KW

Op het grondgebied Heuvelland komt er een tweede flitspaal en opnieuw is die bestemd voor deelgemeente Wijtschate, zij het dit keer in de dorpskom : in het deel van de Wijtschatestraat waar je maar 70 mag rijden en waar momenteel de mini-haagjes zijn aangeplant om het fietspad van de rijweg af te scheiden.

Dit werd door burgemeester Bernard Heens (CD&V) meegedeeld op de gemeenteraadszitting maandag maandag 2 maart. Oppositievoorman Jean-Pierre Geelhand de Merxem (GB) had overigens felle kritiek op de aanplant van deze haagjes, waardoor er volgens hem ronduit gevaarlijke situaties ontstaan voor aangelanden die zich vanuit hun privé-perceel op de openbare weg willen begeven of omgekeerd.

„Deze hagen belemmeren immers in zeer sterke mate de zichtbaarheid. De omwonenden zijn me dat komen vertellen en ik kan dat uit eigen ervaring bevestigen”.

Burgemeester Heens antwoordde dat er vooraf overleg is geweest met alle betrokken bewoners en dat het grote merendeel van hen akkoord ging met deze aanplant, die snelheidsremmend moet werken omdat hierdoor een visueel wegversmallingseffect wordt geschapen.

„Daarenboven zullen we de haag uiteraard heel kort geknipt houden, zodat men er kan over kijken”, aldus nog Heens. „Ja, maar hoe verklaart u dan dat er een protestbrief is met tien handtekeningen op ?”, wedervoer Geelhand.

Waarop Heens : „Er is welgeteld één klager. De anderen hebben ons verklaard dat ze aan hem niet durfden weigeren om de brief te ondertekenen”. Waarop dan weer Geelhand : Of is het misschien omgekeerd : dat ze tegen u niet durfden te zeggen dat ze niet akkoord gaan… ?”

In elk geval: straks wordt het dus dubbel uitkijken in de Wijtschatestraat. De eerste flitspaal van Heuvelland is ondertussen al een paar jaar operationeel en staat langs de Rijselstraat (N 336) ter hoogte van Wambeke. En het moet gezegd : het aantal zware ongevallen is gedaald langs deze erg gevaarlijke weg. (JRE)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 6 maart 2009.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.