Nieuwe controlepost centraliseert alle grensinspecties

Redactie KW

De controles van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de douane zullen in Zeebrugge voortaan uitgevoerd worden in een centrale controlepost.

De voorbije maanden werd 13 miljoen euro geïnvesteerd in het gebouw en het terrein van zeven hectare. De controlepost werd vrijdag door premier Herman Van Rompuy officieel in gebruik genomen.

“Deze nieuwe grensinspectiepost moet de trafiekgroep opvangen en de dienstverlening centraliseren”, zegt havenvoorzitter Joachim Coens. “Nu zitten de verschillende diensten verspreid over de terminals. Deze nieuwe controlepost ligt centraal en moet de inspecties vlot laten gebeuren. Alle burelen, labo’s, opslagruimtes en controleapparatuur zijn er samengebracht.”

De trafiek in Zeebrugge zit in de lift. Sinds het jaar 2000 steeg de totale behandelde tonnage van 30 naar 42 miljoen ton. De containersector kende de grootste groei. “Steeds meer levensmiddelen en bederfbare goederen worden via koelcontainers wereldwijd verscheept. De nieuwe grensinspectiepost is aan deze evolutie aangepast. Naast de burelen en inspectieruimte is er ook voldoende ruimte voor tijdelijke opslag. Dat kan ook in de vriescellen”, zegt havenvoorzitter Coens.

“Er wordt verwacht dat de trafiek van 80 miljoen ton in 2008 zal stijgen tot 110 miljoen ton in 2015. We moeten hierop anticiperen. Zeebrugge ligt centraal in Europa. De haven kan zonder moeite de grootste verse voedingsmarkt ter wereld Rungis in minder dan vier uur bedienen. We denken daarnaast ook aan de West-Vlaamse diepvriesgroentenindustrie en de visverwerkende bedrijven”, aldus Coens.

Op de site van de nieuwe grensinspectiepost in Zeebrugge is ook een vaste scanner geplaatst door de douane. Sinds de terroristische aanslagen op 11 september 2001 zijn de controles van de containers naar de Verenigde Staten fors verstrengd. De grensinspectiepost in Zeebrugge voldoet aan alle eisen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier