Nieuw Middelkerks team trekt kaart jonge renners

Redactie KW

In Middelkerke gaat vanaf september een nieuwe wielerploeg van start. Het bestuur achter het nieuwe Young Cycling Team Middelkerke (YCTM) wil haar zes renners zo goed mogelijk ondersteunen en vooral de zin in fietsen nooit laten verliezen.

Young Cycling Team Middelkerke telt zes renners, waaronder aspiranten en nieuwelingen. Zeno Durie, Loic Vanlaere, Guillaume Depreitere, Miel Dekien, Lewis Delaere en Maxim Vandamme vertegenwoordigen vanaf september de blauwe kleuren. De ploeg werd afgelopen zondag voorgesteld in eethuis La Fonda, in het bijzijn van burgemeester Jean-Marie Dedecker.

Ontstaan van de ploeg

Bïrger Depreitere (voorzitter) en Julie Vermoesen (penningmeester) zijn de ouders van Guillaume Depreitere, die dit jaar nog fietste voor KVC De Noordzeemeeuw. In april kwam het idee op gang om zelf een ploeg te beginnen. “We willen de renners met het team alle categorieën laten doorlope n”, verklaart Julie de visie van YCTM. “In april is Bïrger samen met Kenny en Laurens, twee andere bestuursleden, op het idee gekomen om een eigen team op te richten. Het is eigenlijk perfect dat we kunnen starten met het opleiden van aspiranten en nieuwelingen, om zo samen met de renners te blijven doorgroeien met het team. We willen niet dat ze er genoeg van hebben eenmaal ze de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.”

We willen de renners met het team alle categorieën laten doorlopen

“De jongens zijn alleszins enorm gemotiveerd, al zit er echt geen druk achter. Maxim, die eigenlijk nooit aan sport deed, hebben we een kans gegeven. Hij reed in één van zijn eerste koersen al naar een 24ste plaats, terwijl het in het begin normaal gesproken moeilijk is om uit te rijden in het peloton.”

Ook Guillaume Depreitere, de zoon van Birger en Julie, fietst mee in de ploeg en komt uit bij de 12-jarige aspiranten. Hij kijkt op naar Alejandro Valverde, Wout van Aert en Dylan Groenewegen. “Hij is gedreven, dat vinden wij al heel belangrijk”, vertelt Julie. “Guillaume is deze week trouwens in het eerste middelbaar aan het KTA in Brugge met de wieleropleiding gestart.”

De vijf bestuursleden

Naast Birger en Julie telt de club nog drie bestuursleden. Peter De Smet is voornamelijk als verzorger aan het werk bij de profploeg Sport Vlaanderen-Baloise, maar hij is ook de secretaris van Young Cycling Team Middelkerke. Laurens Versteele is verantwoordelijk voor het sportief beleid. Bij hem kunnen de renners terecht met vragen over voeding en training. Laurens stelt ook alle trainingsschema’s op. Kenny Vanlaere verzorgt dan weer social media en de resterende communicatie van het team. Er staat dus een team van vijf man achter de zes renners, waardoor elke renner op voldoende begeleiding kan rekenen.

Nieuw Middelkerks team trekt kaart jonge renners

Zeno Durie

Met Zeno Durie heeft de ploeg alvast een 12-jarig talent weten te strikken. Als eerstejaarsaspirant reed hij naar de West-Vlaamse titel en werd hij in Wallonië zevende op het Belgisch kampioenschap. Vorige winter werd hij ook Belgisch kampioen in het veldrijden. De vorige ploeg van Zeno hield er deze zomer mee op, waardoor de renner in een zwart shirt moest rijden. Daarop heeft de ploeg uit Middelkerke beslist om hem in augustus al aan te trekken en ploegkledij te geven. Zeno betaalde het vertrouwen meteen uit, want hij won in de augustus twee van zijn vier wedstrijden. Met Zeno hopen we in het veld goede resultaten neer te zetten.”

Eerste keer in kledij

Loic Vanlaere is net als zijn vriend Zeno een aspirant van de categorie tot 12 jaar. Zijn favoriete disciplines zijn veldrijden en baanwielrennen. Miel Dekien is dan weer een 13-jarige aspirant, die als kind niet met steunwielen kon rijden. Volgens wat hij vertelt probeerde hij het dan maar meteen zonder hulpwieltjes. Miel supporterde al snel voor de veldrijder Gianni Vermeersch en kreeg dankzij die fascinatie van zijn oom een crossfiets. Lewis Delaere is een nieuweling uit Diksmuide. Hij hoopt om net als drie jaar geleden vaak op het podium te kunnen staan, al wordt dat in de oudere categorieën zeker niet makkelijker. Dit weekend start Lewis bij de nieuwelingen in Eeklo. Het wordt de eerste keer dat de outfit van het Young Cycling Team Middelkerke te bewonderen zal zijn.

Ten slotte is er ook nog Maxim Vandamme, een 16-jarige jongen uit Eernegem. Naar verluidt is hij lang gek geweest op gamen en begint hij nu nog maar met sport. De nieuweling heeft dus absoluut nog progressiemarge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier