Na meer dan 85 jaar maritieme berichten verdwijnt radiozendstation uit Middelkerke

Redactie KW

Nadat enkele weken geleden de laatste maritieme berichten voor de scheepvaart werden uitgezonden, wordt deze week gestart met de eigenlijke afbraak van het radiozendstation.

Meteen is er een einde gekomen aan een traditie van 85 jaar en verdwijnen ook de 65-meter hoge zendmasten. De taken van het Middelkerkse zendstation zijn overgenomen door de zenders van het station in Ruiselede/Wingene.

Het radiozendstation van Middelkerke maakte samen met het zendstation van Ruiselede/Wingene en het ontvangststation in Oudenburg deel uit van de vroegere Radio Maritieme Diensten, beter gekend al Oostende Radio. De antennes maken deel uit van de Radio Communications Services en waren in eerste instantie eigendom van de vroegere RTT, later Belgacom. Uiteindelijk kwam het in 2001 in handen van defensie.

Na een hele voorgeschiedenis werd het zendgebouw in 1928 in Middelkerke gebouwd om aanvankelijk de radioverbindingen met de vliegtuigen op de lijn Brussel-Oostende-Londen te verzorgen. In 1937 verwierf de RTT de gebouwen en het terrein en twee jaar later werden 2 pylonen van 65 meter hoog geïnstalleerd n er werd een telegrafiezender in gebruik genomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de bezetter zijn intrek in het gebouw en gebruikte ook de apparatuur die er nog was. Na de oorlog was niets nog bruikbaar . In 1945 werd de telefoniedienst met de loodsboten weer hervat vanuit de watertorenbarak. In 1948 kreeg Middelkerke twee bijkomende middengolftelefoniezenders en een derde zendmast en later werden voor de scheepvaart verscheidene bijkomende mogelijkheden gerealiseerd. In 1970 werden drie bijkomende zendmasten geplaatst en zes jaar later werd een concièrgewoning in gebruik genomen. Er waren in de hele geschiedenis twee concièrges. Van 1938 tot 1974 woonde en werkte Gerard Verbeke er, van 1974 tot 1998 was Florent Ghillebert de technieker-huisbewaarder.

Vanuit het station in Middelkerke werden dagelijks berichten voor de scheepvaart uitgezonden, waaronder weer- en stormberichten, informatie over verdwenen boeien, werken aan windmolenparken, schietoefeningen in de zone Lombardsijde en werd permanent geluisterd naar de noodoproepen van schepen op de Noordzee.

De taken van het zendstation in Middelkerke worden nu overgenomen door het station Ruiselede/Wingene. De pylonen vormden lang de skyline van Middelkerke en waren voor heel wat mensen een baken op weg naar het strand.

(PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier