N-VA beschuldigt Torhouts stadsbestuur van niet-correcte aanbestedingen

Koen Sap (N-VA) verdenkt er de stad van om de aanbesteding voor onder andere het grote scherm op de Markt tijdens de WK-wedstrijden van de Rode Duivels oneerlijk te hebben aangepakt. © JS
Johan Sabbe

Springt het Torhoutse stadsbestuur onzorgvuldig en vooringenomen met bepaalde aanbestedingen om? Gemeenteraadslid Koen Sap (N-VA) vindt van wel, burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) ontkent de aantijgingen met klem.

Koen Sap had het tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond in eerste instantie over het plaatsen van grote schermen voor filmprojecties in het Ravenhofpark, een lichtspektakel tijdens Kerstkoopzondag en de uitzending van de WK-wedstrijden van de Rode Duivels vorig jaar op de Markt. “Telkens werd de opdracht toegewezen aan de firma Bitstream, gerund door de zoon van een vroegere CD&V-schepen”, zei hij. “Nochtans was voor het WK voetbal een andere firma goedkoper.”

Belastinggeld over de balk gooien

Voorts had het oppositielid het over de aankoop van een veegmachine. “Het bestek was in die mate opgesteld dat er maar één specifieke machine aan de voorwaarden kon voldoen”, zei hij. “Op die manier werd de wetgeving met voeten getreden. De bewuste leverancier heeft trouwens een identieke veegmachine aan een andere gemeente verkocht voor maar liefst 35.000 euro minder. U gooit belastinggeld over de balk.”

Burgemeester Audenaert was niet onder de indruk. “We hebben telkens correct gehandeld”, zei hij. “Als we één specifieke firma kozen, was het omdat andere bedrijven de gewenste, voldoende grote schermen niet op het gevraagde tijdstip konden leveren. In de aanpak van de geschetste dossiers werd de wet op de overheidsopdrachten volledig gerespecteerd. Er is geen sprake van welke onregelmatigheden dan ook en al zeker niet van te dure aanbestedingen.”

De financiële middelen goed beheren

Schepen van Milieu Elsie Desmet (CD&V) voegde eraan toe dat de veegmachine aan tal van specifieke voorwaarden diende te voldoen, ook inzake onkruidbestrijding. “Voor wat de twee ontvangen offertes betreft, hebben we beide kandidaat-firma’s perfect gelijk behandeld”, zei ze. “Er is absoluut niets onwettigs gebeurd. We hebben de regels strikt gevolgd. Ik kan niet leven met uw insinuaties. Die pik ik niet.”

“Ik heb er uiteraard geen probleem mee dat u als raadslid informatie opvraagt, kritische vragen stelt en controle uitvoert”, pikte burgemeester Audenaert in. “We hebben niets te verbergen. Ik betreur ten zeerste uw insinuaties dat we er een zootje van maken. Dat klopt van geen kanten. We proberen goed te besturen en de financiële middelen goed te beheren. Niemand wordt beter van de negatieve sfeerschepping waar u mee bezig bent.”

Raadslid Sap: “Ik heb de indruk dat u zich er vooral aan ergert dat ik alles zo goed controleer. Ik zal dat echter blijven doen. Ik zal blijven strijden tegen vriendjespolitiek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier