Musea aan zee heten nu MuZee

Redactie KW

Het kunstmuseum aan zee, het fusiemuseum van het PMMK en het stedelijk museum voor schone kunsten in Oostende, heeft een nieuwe roepnaam : Mu.Zee. Daar hoort ook een nieuwe huisstijl, letterwoord en logo bij. Het moet het museum tot ver buiten de landsgrenzen naambekendheid geven. In maart volgt alvast een grote openingstentoonstelling.

Zowat een jaar geleden is in Oostende de fusie aangekondigd van het provinciaal museum voor moderne kunst en het stedelijk museum voor schone kunsten. Resultaat is het kunstmuseum aan zee, met een rijk gevulde collectie Ensors en Spilliaerts en tal van hedendaagse meesters. Officieel blijft die naam bestaan, maar het museum zal zich voortaan profileren als Mu.ZEE. Een naam die bijzonder goed bekt.

“Belangrijk ook denk ik naar toerisme en het buitenland toe dat we nu een afkorting hebben,” zegt Philip Van den Bossche. “Een roepnaam hebben die ook uit te spreken is, zowel in het Frans, het Engels als het Duits. En toch blijft het een Nederlandse naam.”

Bij een nieuwe naam hoort ook een nieuwe huisstijl. Naast het letterwoord Mu.ZEE bestaat het logo uit een beeld van een marineschilderij van de Oostendse kunstenaar Leon Spilliaert. Het logo is sterk moduleerbaar.

“Een museum is een veranderlijke omgeving. We vonden het echt belangrijk dat het logo van gedaante kon veranderen naar tentoonstellingen, projecten of activiteiten toe. Dat grafis che beeld laat het toe om het in allerlei andere kleuren te gebruiken zonder dat het zijn identiteit verliest.”

Bij Mu.Zee wordt intussen volop werk gemaakt van een nieuw kunstdepot en de herindeling van de ruimtes en collecties. In maart volgt de opening.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.