Mug Heli opnieuw in de lucht

Redactie KW

Sinds kerstdag kan het Brugse MUG team opnieuw uitrukken met de helikopter naar landelijke gemeenten waar een MUG voertuig er langer over doet om ter plaatse te geraken. Een aantal weken geleden was een ander toestel gecrasht bij een noodlanding in Zuienkerke toen de MUG ploeg op weg was voor een interventie in Sunparks De Haan.

Toen kwamen de piloot, spoedarts en de verpleger er met de schrik van af. Iedereen is reeds klaar om opnieuw te vliegen.”‘Onze vijf piloten staan reeds weken te popelen om weer de lucht in te mogen. Wij kunnen nu gebruik maken van een vervangtoestel van Heli Services Belgium dat vanuit Brussel overgevlogen werd naar Brugge. We hebben het toestel volledig klaar gemaakt om dienst te doen als MUG heli. Het werd voorzien van de nodige medische apparatuur maar ook van GPS systeem en radiocommunicatie om in contact te blijven met het ziekenhuis. Met deze rode helikopter zullen wij alvast opvallen”, zegt Nicolas Müller van de dienst spoedgevallen en van het Instituut Medische Dringende Hulpverlening.

Deze helikopter kan het Brugse MUG team nog gebruiken tot eind februari. Tegen dan zullen ze wellicht hun nieuw toestel in gebruik kunnen nemen. Een dergelijke helikopter één jaar lang in de lucht houden kost nu 418.000 euro. Gelukkig kunnen ze rekenen op heel wat steden en gemeenten die helpen betalen en samen goed zijn voor 135.000 euro. “Toch moeten wij nog steeds spijtig genoeg vaststellen dat er een aantal gemeenten in West-Vlaanderen zijn die niet betalen voor de helikopter waar wij echter toch tussenkomen als wij ter bijstand gevraagd worden”, stelt Nico Müller. (SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.