Morgen veel hinder door staking in West-Vlaanderen, maar waarvoor wordt gestaakt?

Redactie KW

De algemene staking van morgen zal dus heel wat hinder met zich meebrengen. Maar waarover gaat het nu eigenlijk? Wie dicht bij zijn of haar pensioen staat, heeft het wellicht al uitgerekend. Vanaf 2016 komt het vervroegd pensioen op 62 jaar liggen in plaats van op 60, daarvoor gelden overgangsmaatregelen. Voor velen heeft de hervorming ook invloed op de pensioenuitkering.

Freddy Degryse uit Vlamertinge bijvoorbeeld werkt al bijna veertig jaar in de betonwerkplaats van Infrabel in Roeselare. In 2014 is hij zestig en zou hij met vervroegd pensioen kunnen. Maar met de pensioenhervorming die nu op tafel ligt, moet hij nog een jaar langer werken.

Constante pijn

“Je kijkt er naar uit om met pensioen te gaan, en dan gebeurt dit,” zegt hij. “We gaan morgen eens goed staken, want iedereen is ontevreden hier.” In de betonwerkplaats is al heel wat geautomatiseerd, maar de vele jaren zware handenarbeid hebben hun tol geëist. “Ik heb constant pijn in mijn rug. Van zodra ik opsta tot ik ga slapen.”

In het stedelijk ziekenhuis in Roeselare een zelfde onzeker verhaal. Laborant Luc Vanhaesebrouck zou in 2016 met pensioen kunnen. Maar door de nieuwe regeling moet hij er dan nog twee jaar bij doen en tot 62 jaar werken. Want vanaf 2016 geldt voor iedereen de nieuwe minimum pensioenleeftijd van 62 jaar.

“Bloedstalen afnemen is misschien geen fysiek zwaar werk, maar ik moet me wel elke dag goed concentreren,” zegt Luc. Morgen stemt het parlement over de door de vakbonden omstreden pensioenhervorming.

(JV)

Bekijk hier de reportage

Meer bij Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier