Moederdag maar een klein beetje anders in een nieuw samengesteld gezin

Redactie KW

Het zijn er meer dan vroeger, mama’s in nieuw samengestelde gezinnen en ze kleuren Moederdag ongetwijfeld anders. Wij gingen langs bij Annouschka Wille. Zij is de biologische mama van Morgan (6) en Mauro (7 maanden) en ‘nou-nou’ van Zytha (5). Zij is net na haar ouderschapsverlof opnieuw aan het werk bij het kinderdagverblijf Panukkel. Partner Nicolas Dupuis is brandweerman.

Als we aanbellen bij Annouschka komen twee meisjes enthousiast de deur open maken. Ze mochten net iets langer wakker blijven omdat we ‘mama’ komen interviewen en ze mee op de foto mogen. Morgan is de dochter van Annouschka en Zytha is de dochter van Nicolas. Allebei uit hun vorige relatie. Deze week verblijven ze samen bij hun biologische mama en papa. Mauro is het zoontje uit hun huidige relatie.

Twee keer geknutseld voor moederdag

Als ik de meisjes vraag of ze al iets voor moederdag hebben gemaakt, komen ze het in m’n oor fluisteren. Zytha heeft zowel voor haar biologische mama als voor nou-nou iets gemaakt. Blijkbaar houdt men op school tegenwoordig rekening met deze – vaak voorkomende – maar toch nog steeds bijzondere situatie.
Annouschka mag zich op moederdag aan een aantal leuke dingen verwachten: wat langer uitslapen, een lekker ontbijt op bed, een krantje, geschenkjes van op school en van in de crèche, een attentie van de papa,… ‘s Morgens zijn alle drie de kinderen nog aanwezig, maar na de middag zal Zytha naar haar mama gaan om ook daar moederdag te vieren.

‘Mijn’ mama

We vragen ons af of het koppel zich anders opstelt tegenover de eigen kinderen? „Neen, wij proberen zo consequent mogelijk op te voeden. Zytha was pas één jaar toen ze er een tweede mama bij kreeg. Ze heeft nooit echt een andere situatie gekend. Het feit dat Morgan en Zytha telkens samen gedurende één week bij ons verblijven, schept een speciale band. Ze beschouwen zichzelf dan ook als echte zussen. Hoewel Morgan heel blij was met het feit dat ze er een (stief)zusje bij kreeg, vond ze het niet leuk als Zytha haar mama ook zo aansprak. ‘Annouschka is mijn mama en jij hebt de jouwe!’, zei ze steevast. Zytha begrijpt dit intussen en spreekt mij nu aan met nou-nou…

(CW)

De hele reportage in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 7 mei 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier