VIDEO 30-tal gele hesjes voeren actie in Oostende

Redactie KW

In Frankrijk en België protesteren de gele hesjes omwille van hoge brandstoftaks voor diesel. Ook in Oostende werd via een Facebook-evenement opgeroepen tot protest.

In verschillende grote steden in Frankrijk en België blokkeren de ‘gele hesjes’ het verkeer. Vrijdag nog werden in Brussel politiecombi’s vernield en braken er zware rellen uit.

https://www.youtube.com/watch?v=4d-7Q_1LhZs

“Statement gemaakt”

In Oostende daagden een 30-tal sympathisanten op. Waarschijnlijk had het slechte weer iets te maken met de magere opkomst.

“Toch kunnen we met die 30 personen een statement maken”, vindt Johan Bultiauw, een van de voortrekkers van de actie. “We willen het verkeer niet lam leggen, maar gewoon duidelijk maken dat het genoeg is geweest.”

“Mensen zijn het stikkebeu”

“Als alternatief voor de hoge dieseltaks kan onze regering investeren in goedkoop en degelijk openbaar vervoer, een treffelijk loon en een degelijke sociale zekerheid”, zegt Bultiauw. “Of je geeft ze benzinebonnetjes om de beweging af te vlakken en ze opnieuw in de rij te krijgen.”

“Als de ecologische omslag niet sociaal rechtvaardig is en de sterkste schouders niet de zwaarste lasten betalen, dan mag je die ecologische ommekeer vergeten. Dan kan je je kinderen beter vertellen dat ze kunnen blijven stikken in de smog rond hun scholen. De rek is er uit. De mensen worden of zijn het stikkebeu.”

“Loon verdwijnt als sneeuw voor de zon”

Niet alleen de hoge dieseltaks wordt aangeklaagd door de actiegroep in Oostende. “Mensen voelen zich in de steek gelaten. Hun sociale verbanden en ontmoetingsplaatsen worden afgebroken. En het loon van velen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het gemiddeld maandloon van een postbode bedraagt amper 1.500 euro. Het loon voor een beginnend jongere ligt dus nog lager. En wat met al die alleenstaanden? Die krijgen een pensioentje van amper 1.000 euro. Wat met mensen die ziek zijn en niet rond komen?”

“De overheid zegt dat er oplossingen genoeg zijn. Maar die mensen van de overheid kunnen toekomen met abnormaal hoge salarissen en krijgen grote afscheidspremies. Klus wat bij, woon samen, werk wat harder. Dat krijgen we te horen. Mensen vallen nog al te vaak tussen de mazen van het net. Het is genoeg geweest”, besluit Johan Bultiauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier