Nederlandse youtubers braken binnen in het Boudewijn Seapark in Brugge

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Drie Nederlandse youtubers zijn betrapt bij het inbreken in het Boudewijn Seapark in Brugge. Twee presentatoren en een cameraman van YouTube-kanaal StukTV deden een poging om een stunt uit te halen in het pretpark. De directie van het Boudewijn Seapark relativeert deze ‘oude’ stunt.

In een video van het Nederlandse StukTV is te zien hoe de ongewenste gasten over een hek klommen en een opblaasboot gebruikten om een vijver over te steken, richting het Boudewijn Seapark. Eenmaal binnen hingen ze een poster op en verspreidden ze opblaasdieren. Bovendien lukte het om het overdekte dolfijnentheater te betreden en vlakbij te dieren te komen, buiten openingstijd.

Het zou eigenlijk niet mogen”, zegt videomaker Giel de Winter in hetfilmpje. “Nee, die dieren horen goed beschermd te zijn”, reageert collega Thomas van der Vlugt. Uiteindelijk zegt De Winter cynisch: “Leuk park, jammer dat het niet zo goed beveiligd wordt.”

Opgewacht

Wanneer het drietal probeert om het park te verlaten, worden ze opgewacht door een manager die de politie al heeft ingeschakeld. Hij dreigt hun beeldmateriaal in beslag te laten nemen. Hoewel de youtubers naar eigen zeggen wel degelijk naar het politiebureau zijn gebracht, lukte het toch om de beelden uit te zenden.

StukTV breekt regelmatig in bij attractieparken in binnen- en buitenland. De actie in Boudewijn Seapark was onderdeel van een plan om in 48 uur tijd vier pretparken op stelten te zetten. De komende weken verschijnen de andere drie delen. “Aangezien we alle pretparken in Nederland al hebben gehad, hebben we nu besloten om naar onze buren toe te gaan”, aldus Van der Vlugt.

Bobbejaanland

Het controversiële kanaal heeft het vaker gemunt op Belgische pretparken. Vorig jaar was miniatuurpark Mini-Europe aan de beurt. Eerder werd de beveiliging van Bobbejaanland al aan een test onderworpen. Daar werden de Nederlanders niet betrapt.

Boudewijn Seapark is onderdeel van de Spaanse groep Aspro Parks, net als het Dolfinarium in Harderwijk. Ook daar kwamen de youtubers al eens stiekem binnen, eveneens met behulp van een opblaasboot.

De youtubers riskeren nu wel gerechtelijke vervolging wegens inbraak met inklimming. De directie van het Bioudewijn Seaprk relativeert de stunt: “De feiten dateren al van 19 november, maar ze raakten pas nu bekend omdat StukTV de beelden recent online plaatste. Van gebrek aan beveiliging van het park en van onze dolfijnen is geen sprake. De youtubers raakten dicht bij de dieren, omdat ze misbruik maakten van de aanwezigheid van revaliderende kinderen uit het UZ Gent. Die waren bij ons op bezoek in het kader van hun revalidatie, de youbers hebben zich onder hen gemengd en zijn dus via de publieksingang tot in het dolfinarium geraakt. Van een heldhaftige stunt is geen sprake. ‘t Is oud nieuws, trouwens binnenkort zijn nog andere pretparken aan de beurt….”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier