Lana Pyson is kandidate Miss West-Vlaanderen: “Meeste mensen zijn positief, al heb je altijd wel negatievelingen”

Lana: "Ik ben erg modebewust en dat is belangrijk bij een missverkiezing." © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Ook de Oostendse Lana Pyson dingt op 4 oktober mee naar het kroontje van Miss West-Vlaanderen. “Ik schat mijn kansen even hoog in als de andere meisjes. Miss West-Vlaanderen moet echter meer eigenschappen hebben dan alleen maar schoonheid.”

Ondanks haar jonge leeftijd Lana is pas 18 jaar staat ze al sterk in haar schoenen. De Oostendse wil, net als de vele meisjes die zich hebben ingeschreven voor de verkiezing, kans maken op het kroontje van Miss West-Vlaanderen. Ze volgt een grafische studierichting, maar schakelt volgend jaar over naar boekhouding in het vijfde jaar in KTA Brugge. Haar deelname aan Miss West-Vlaanderen was een doelbewuste keuze. “Het is mijn eerste deelname aan een missverkiezing, maar ik heb altijd al interesse gehad in dergelijke verkiezingen”, vertelt Lana. “Ik ben al jaren met mode bezig en kleed me ook graag modebewust. En een missverkiezing draait heel erg om mode, juist daarom is dit echt iets voor mij.”

“Ik poseer graag”

Lana schreef zich in op 25 maart, in volle coronatijd. “Ach, waarom niet, dacht ik, toen ik op de website van Miss West-Vlaanderen terechtkwam. Ik zou wel zien wat er op me afkwam, maar inschrijven was al stap één. Het duurde wel even voor ik een mail terug kreeg. Tijdens de inschrijving moest ik foto’s doorsturen en vertellen waarom ik precies wil deelnemen. Toen ik na enige tijd dan toch een mail terugkreeg, was ik dolenthousiast. Ondertussen zijn we enkele maanden verder en heb ik nog geen moment spijt gehad van die inschrijving. Ik kan niet wachten om het podium te beklimmen tijdens de finale.”

Lana stond al vaak voor de lens tijdens fotoshoots. “Ik ben iemand die graag poseert. Ik krijg dikwijls de vraag van professionele fotografen of ik voor hen wil poseren. Dat is altijd wel leuk. Of ik ook andere meisjes ken die deelnemen? Ik heb er ondertussen wel al enkele gezien. Van de Oostendse meisjes ken ik enkel Pretty. We zaten vroeger samen op school, vandaar. Raar dat we nu samen op dat podium zullen staan.”

Dromen najagen

Lana krijgt heel wat steun van haar omgeving. “De meesten zijn echt wel positief, al zullen er altijd negatievelingen zijn. Het gaat er vooral om dat je je amuseert en je dromen najaagt. Jezelf gelukkig maken en doen wat je graag doet. Wat anderen daarvan denken, maakt op zich niet zoveel uit. Al is het altijd leuker als je door iedereen uit je dichte omgeving gesteund wordt.”

Naast haar campagne werkt Lana ook nog als jobstudent in een tearoom in Westende. “Naast mijn werk en de campagne probeer ik ook wat te genieten van de vakantie. Die twee manden rust na een zwaar schooljaar heb je echt wel nodig. Al zag het afgelopen schooljaar er door corona wel even anders uit”, lacht Lana.

Een miss moet groot zijn, volgens Lana. “Ik heb het geluk dat ik mijn lengte mee heb. Maar een miss moet niet alleen groot zijn op het vlak van lengte, ze moet vooral groots zijn in wat ze doet en hoe ze zich profileert. Hoe groot ik mijn kansen inschat? Moeilijk te zeggen als je niet alle meisjes kent. En dan nog… Ik zie het wel”, besluit Lana.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier