Kersverse Miss Frankrijk heeft roots in West-Vlaanderen

Iris Mittenaere © Foto Facebook
Redactie KW

Vorig weekeinde is de 22-jarige Iris Mittenaere tot Miss Frankrijk verkozen.

Journalisten vroegen haar meteen hoe haar naam uitgesproken wordt… Ze heeft inderdaad een Vlaamse familienaam. ‘La Revue française de Généalogie’ vlooide meteen uit dat de nieuwe miss West-Vlaamse voorouders heeft. Haar betovergrootvader Karel Mittenaere trouwde in 1896 in Menen met Marie-Louise Vangheluwe. Hij was tabaksarbeider en week uit naar het nabije Halewijn (Halluin), waar de familie bleef wonen. Iris’ overgrootmoeder Madeleine Verheu (+2010) was er gemeenteraadslid en communistisch militante. Ze stichtte er zelfs een communistisch weekblad.

“Ikzelf spreek geen Vlaams maar mijn vader nog wel”, zegt vader Yves Mittenaere die leraar is. Iris liep school in Steenvoorde en Hazebroek en woont nu bij haar moeder in Zuidpene bij Kassel. Moeder Laurence is kunsthistorica en heeft in Kassel als gids in het Musée de Flandre gewerkt. Vader is leraar. Zelf studeert de nieuwe Miss France – die eerder dit jaar ook al Miss Flandres werd – tandheelkunde in Rijsel.

De naam Mittenaere vinden we nog in West-Vlaanderen (o.a. in Menen, Ieper en Houthulst) maar de variante Demyttenaere is veel meer verspreid. De naam betekent net zoals Demunter ‘muntslager’.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier