Minister Turtelboom : “PRL Ruiselede is een voorbeeld voor andere gevangenissen”

Redactie KW

Minister van Justitie Annemie Turtelboom lijkt ervoor gewonnen gedetineerden die aan het eind van een lange gevangenisstraf komen in een open instelling te laten verblijven.

Dat zei ze vanochtend na een bezoek aan het Penitentiair Landbouwcentrum in Ruiselede (PLR), dat gedetineerden voorbereidt op hun invrijheidsstelling. “Dit is zeker een voorbeeld voor andere gevangenissen”, aldus de minister.

Werken en leren

Op het PLR verblijven gedetineerden die minstens tot een effectieve gevangenisstraf van enkele jaren veroordeeld werden. In hun laatste jaar tot anderhalf jaar opsluiting krijgen enkele gedetineerden, vooral oud-druggebruikers, de kans in de open instelling van Ruiselede te verblijven. Ze leren er opnieuw omgaan met anderen, moeten er werken en kunnen er een opleiding volgen om na hun straf snel weer werk te vinden.

Weinig recidive

Ongeveer 60 gedetineerden bereiden zich in Ruiselede voor op hun vrijheid. Cijfers tonen aan dat het aantal recidiven hier heel laag ligt. Goed 80 procent houdt zich na de invrijheidsstelling aan de opgelegde voorwaarden. “Dit is waar we naartoe willen met de gevangenissen. We zijn al langer bezig met het diversifiëren van straffen, denk bijvoorbeeld aan de enkelband en straffen op maat”, aldus Turtelboom. “Hier worden gedetineerden grondig voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij, in een open instelling, maar met toch een streng regime. De cijfers tonen aan dat dit project goed werkt.”

(Belga)

Minister Turtelboom :

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier