Minister-president Kris Peeters pleit voor intensere samenwerking Vlaams havens

Redactie KW

Vlaams minister-president Kris Peeters vindt dat de vier Vlaamse zeehavens nog vlotter en intenser moeten samenwerken. Dat heeft hij maandag gezegd op de tweede Ronde Tafel van Flanders Port Area, het samenwerkingsverband tussen de vier Vlaamse zeehavens.

Meer samenwerking kan de onderhandelingspositie van de havenbesturen tegenover internationale rederijen en bedrijven verbeteren, zei Peeters.

Flanders Port Area (FPA) werd twee jaar geleden opgericht, niet alleen als samenwerkingsverband tussen alle havenactoren, maar ook als een soort “merknaam” om havens van Antwerpen, Gent, Zeebrugge en Oostende in het buitenland te promoten. Dat is onder meer gebeurd tijdens handelsmissies in Japan en de Verenigde Staten.

Maar de doelstellingen van FPA zijn nog niet bereikt, zei Peeters, zeker met de economische crisis die nu toeslaat.

“Ik blijf ervan overtuigd dat een verdere en intensere samenwerking tussen onze havens de relatieve concurrentiële positie binnen de Hamburg-Le Havre range versterkt en bovendien de buitenlandse invloed beperkt houdt”, zei de minister-president.

Nieuwe samenwerkingsvormen moeten dus mogelijk zijn, meende Peeters. Hij verwees naar het idee van financiële kruisparticipaties tussen havenbesturen, dat ooit gelanceerd werd door Joachim Coens. De havenbesturen van Gent en Antwerpen zouden bereid zijn om dat idee verder laten rijpen.

Peeters stelde dat “investeringen in nieuwe haveninfrastructuur de kern kunnen vormen van een relancebeleid voor de havensector”. Maar voor die investeringen zijn nieuwe financiële technieken nodig, aldus de minister-president. (Bron: Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.