Minister De Clerck: “Strafprocedure in zaak-Beaulieu is niet stopgezet”

Redactie KW

Volgens minister van justitie Stefaan De Clerck is de strafprocedure in de zaak van vermeende fraude bij textielgigant Beaulieu niet stopgezet. Het vonnis waartegen de Belgische staat niet in beroep gaat en waarover donderdag heel wat te doen was, handelt alleen over een schadevergoeding.

De rechter in Kortrijk had in juni beslist dat Roger De Clerck een schadevergoeding krijgt van 22.500 euro omdat de strafzaak buitensporig lang (ruim 20 jaar) duurt. De Belgische staat had tot september tijd om tegen dat vonnis in beroep te gaan. Dat is niet gebeurd. Voor velen was dat een teken dat de hele strafzaak een stille dood zou sterven.

“Maar”, zegt minister van justitie Stefaan De Clerck in een persmededeling vrijdag, “de lopende strafprocedure is niet stopgezet en loopt verder. Het vonnis (van de Kortrijkse rechter, nvdr) kent enkel een schadevergoeding to wegens ‘overschrijding van de redelijke termijn’ zoals het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al in 2007 had geoordeeld.”

De minister voegt er nog aan toe dat de beslissing om niet in beroep te gaan tegen het vonnis van de Kortrijkse rechter gebeurde op eensluidend advies van de administratie en de advocaat. De minister van Justitie is niet in de besluitvorming tussengekomen, zegt de minister in een persmededeling.

(JG, foto Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.