Zwin Natuur Park ringt elke dag vogels

Het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist organiseert tot en met 8 november elke openingsdag vogelringsessies.

Deze jonge ooievaar werd alvast van een ring voorzien. © DM

Hiermee gaat het Zwin Natuur Park door op het elan van vorig jaar, toen 5.901 vogels van 48 verschillende soorten geringd werden. Het hoogste aantal tot nog toe. De meest gevangen soort was met ruime voorsprong de zwartkop, met 3.019 exemplaren. Op de tweede plaats volgde de roodborst. 851 roodborstjes kregen een ring om de poot. De top drie werd vervolledigd door de kleine karekiet, met 611 exemplaren.

Tijdens de ringsessies brengt een gediplomeerd vogelringer een ring aan de poot van vogels. De vogels worden gemeten, gewogen en daarna terug vrijgelaten om hun tocht verder te zetten. Het doel van het ringen van vogels is het verzamelen van wetenschappelijke informatie. Na het ringen begint het tweede luik: het verzamelen van terugmeldingen. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bundelt en verwerkt de gegevens. Die data worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door andere instellingen.

Wie het ringen van nabij wil meemaken is welkom voor een unieke blik achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek van het ringwerk. Het is ook een unieke kans om de vogels van héél dicht bij te zien en een interessante uitleg te krijgen van de ringer.

De activiteit gaat telkens door in de voormiddag, van 10 uur tot 12 uur. De meeste vogels worden vroeg op de dag gevangen. Er vroeg bij zijn is dan ook de boodschap.

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.