Zwin Natuur Park pakt uit met Nachtfladdercafé

© DM
Redactie KW

Het Zwin Natuur Park pakt op zaterdag 29 augustus voor het eerst uit met een Nachtfladdercafé. “We bewonderen op de laatste zaterdag van augustus de zonsondergang boven het Zwin en zoeken daarna naar boeiende dieren die actief zijn wanneer wij in ons bed liggen”, aldus directeur Ina De Wasch.

“Het Nachtfladdercafé is een nieuwe activiteit die eenmalig plaatsvindt op zaterdag 29 augustus om 20 uur. Bij zonsondergang zoeken we samen met de bezoekers naar boeiende dieren die vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn zoals nachtvlinders en vleermuizen“, vertelt Zwin-directeur Ina De Wasch. “De nachtvlinders worden bekeken tegen een wit doek zodat ze goed zichtbaar zijn. En met een batdetector wordt gezocht naar vleermuizen. Dit gebeurt onder begeleiding van specialisten.”

“Bezoekers krijgen ook de kans om met telescopen te turen naar de sterrenhemel en krijgen uitleg van een medewerker van Cozmix, het bezoekerscentrum van de Brugse volksterrenwacht Beisbroek. Jonge bezoekertjes kunnen luisteren naar een leuk verhaal over kleine vleermuizen. Het Nachtfladdercafé wordt afgesloten met een drankje in Zwinbistro The Shelter. Aantal inschrijvingen is beperkt tot 90 personen en vooraf reserveren is verplicht.”

Vleermuizenavonden

“De komende weken zetten we met het Zwin Natuur Park ook de vleermuizen in de kijker. Op 21, 22 en 28 augustus en zaterdag 5 september zijn er ‘vleermuizenavonden'”, aldus Ina De Wasch. “Tijdens de vleermuizenavonden, die telkens beginnen om 20 uur, geeft Zwingids en vleermuizenkenner Jan Talloen een presentatie over deze nachtdieren. Daarna neemt hij de bezoekers mee in het Zwin Natuur Park waar ze met een batdetector op zoek gaan naar vleermuizen. Een batdetector zet de ultrasone geluiden van de vleermuizen om in geluiden die hoorbaar zijn voor de mens. Op die manier kan het toestel de vleermuizen helpen lokaliseren. Elke vleermuissoort heeft bovendien een typisch ultrasoon geluid. Zo kunnen dus ook de verschillende soorten herkend worden.”

“Vleermuizen gebruiken echolocatie om te navigeren en om voedsel te vinden in het donker. Bij die techniek stoten ze ultrasone geluiden uit. Wanneer die tonen botsen tegen een prooi of een obstakel vangen de vleermuizen de teruggekaatste echo op. Zo weten ze exact waar hun prooi zich bevindt of hoe ze zichzelf moeten bijsturen. Er wordt gevraagd om snel te reserveren want traditioneel zijn de vleermuizenavonden snel volzet.”

Door de coronamaatregelen dient een ticket voor een bezoek aan het Zwin Natuur Park vooraf gereserveerd te worden. Dit kan via www.zwin.be. Het dragen van een mondmasker is verplicht vanaf 12 jaar. Deelnemen aan de vleermuizenavonden of het Nachtfladdercafé kost 13 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen en abonnees, drankje inbegrepen. (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.