Zuid-West-Vlaanderen heeft hogere concentratie PFAS in drinkwater dan de rest van Vlaanderen

© Unsplash
© Unsplash
Phebe Somers

De storm rond de verhoogde PFOS-concentratie in het drinkwater in de regio Zwijndrecht/Antwerpen is overgewaaid naar West-Vlaanderen. Volgens een onderzoek uit 2018 van het Agentschap Zorg en Gezondheid is De Watergroep de tweede slechtste leerling van de klas: het drinkwater rond Kuurne, Waregem, Wielsbeke en Lendelede bevat zo’n 37 nanogram PFAS per liter.

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn door de mens gemaakte chemische stoffen die een negatief effect kunnen hebben op milieu en gezondheid. PFOS (perfluoroctaansulfonaten) behoren tot die brede familie. Ze zijn terug te vinden in allerlei producten, zoals verpakkingen en schoonmaakmiddelen, door een handige eigenschap: ze zijn namelijk water-, vet- en vuilafstotend.

Niet meteen reden tot paniek: de Europese norm voor PFAS-stoffen in drinkwater bedraagt sinds vorig jaar 100 nanogram per liter. Zelfs met de verhoogde concentratie van 37 nanogram per liter blijft Zuid-West-Vlaanderen ruim onder die norm. Maar de partij Groe maakt zich zorgen over de resultaten van het onderzoek, staat te lezen op Focus-WTV.

Tweede slechtste leerling van de klas

In samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij nam het Agentschap Zorg en Gezondheid op elke locatie één staaltje drinkwater om de 14 stoffen uit de groep PFAS (waar PFOS dus eentje van is) te detecteren. Ook het oppervlaktewater werd geanalyseerd.

Omdat het zulke beperkte staalafnames waren, wordt er eigenlijk gesproken over een oriënterende meetcampagne. Om diepgaande conclusies te trekken is dus nog meer onderzoek nodig. Maar het is nu wel al duidelijk dat er in (delen van) Dentergem, Oostrozebeke, Meulebeke, Ingelmunster, Wielsbeke, Waregem, Deerlijk, Zwevegem, Kortrijk, Harelbeke en Kuurne opmerkelijk meer PFAS in het drinkwater zit dan in de rest van Vlaanderen, op Zwijndrecht/Antwerpen na.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier