Zonnepanelen op ‘De Oever’ moeten milieu handje helpen

Chris Verhaeghe, Francesco Vanderjeugd en Nathalie Depuydt.© (Foto JCR)
Chris Verhaeghe, Francesco Vanderjeugd en Nathalie Depuydt.© (Foto JCR)
Redactie KW

Het Stadens gemeentebestuur liet zonnepanelen op het dak van woonzorgcentrum De Oever in Oostnieuwkerke plaatsen. De actie kadert in een samenwerking van het gemeentebestuur met het Vlaams Energiebedrijf (VEB).

“De samenwerking met het Vlaams Energiebedrijf dateert van vorig jaar”, weet schepen van duurzaamheid Chris Verhaeghe (Open Vld). “Doel is de energie-efficiëntie van openbare gebouwen te verbeteren. Het Vlaams Energiebedrijf voert daartoe energiescans op maat uit. Ervaren energiespecialisten bekijken daarbij hoe gebouwen energie-efficiënter kunnen worden. Eén van de aanbevelingen in het rapport van het Vlaams Energiebedrijf was om zonnepalen op het dak van het woonzorgcentrum te plaatsen. In De Oever is er immers de klok rond activiteit, wat het mogelijk maakt om zonne-energie maximaal te benutten. Dat is niet alleen goed voor het dalen van de energiekost, maar ook voor onze impact op het milieu.”

“Dankzij het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden zijn de scans gratis voor voorzieningen in de welzijns- en zorgsector”, pikt schepen van welzijn Nathalie Depuydt (Open Vld) in. “Dat geldt ook voor woonzorgcentrum De Oever, We tekenden dan ook graag op het aanbod in.”

“Als gemeentebestuur twijfelden we geen seconde om de aanbeveling van het VEB te volgen”, gaat schepen Verhaeghe verder. “Vorig jaar ondertekenden we het duurzaamheidscharter, een engagement om het milieu een handje te helpen. Het plaatsen van zonnepalen sluit daar volledig bij aan. De installatie op het dak van het woonzorgcentrum moet de jaarlijkse CO2-uitstoot verminderen met ruim 179 ton, vergelijkbaar met de CO2-uitstoot die 8.950 bomen jaarlijks uit de lucht halen De totale kostprijs voor de panelen, de installatie en het bijhorende onderhoudscontract bedraagt 44.397,74 euro. Met de uitgespaarde energiekost betaalt de installatie zichzelf terug over een periode van ongeveer 10 jaar.” (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.