Zeehond ernstig gewond door plastic ring, ingegroeid in de hals

© Luc David
© Luc David
Redactie KW

Op het strand van Nieuwpoort is maandagmorgen een gewonde zeehond aangetroffen. Het dier had een plastic ring rond de hals, ingegroeid en voorzien van een vuile wonde. “Zonder ingrijpen was dit dier ongetwijfeld gestorven. Nu kunnen mensen zien wat voor leed plasticvervuiling teweegbrengt”, zegt Luc David van het NorthSealTeam.

Het waren twee vrijwilligers van het NorthSealTeam die het onfortuinlijke dier opmerkten. “De collega’s wonen op de zeedijk en speuren geregeld naar zeehonden met de verrekijker. Als ze eentje zien, wordt dat gemeld en gaan ze ter plaatse om een cirkel te trekken rond het dier en een infobordje te plaatsen. Zo proberen ze te nieuwsgierige wandelaars op afstand te houden en het dier de nodige rust te gunnen”, getuigt Luc David, die zelf ook op de fiets sprong om te gaan kijken. De zeehond, een ‘gewone’ zeehond van wellicht een tiental maanden oud, lag uit te rusten op een golfbreker.

Verstikken of dood aan ontbering

“Onderweg kreeg ik al de info dat de zeehond er niet goed uitzag en gewond was. Er zat een plastic ring rond zijn hals en het beest zag ervan af”, gaat Luc verder, die kort daarna aankwam.

 © Luc David
© Luc David

“Het zorgde voor een vuile wonde en de zeehond was ten dode opgeschreven. Wellicht zou het dier binnen enkele weken sterven door verstikking of ontbering. Ik sloeg meteen alarm bij Sea Life Blankenberge en de brandweer”, aldus Luc van het NorthSealTeam.

Tijd winnen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het daarvoor opgeleide team van de Nieuwpoortse brandweer kwam ter plaatse om de zeehond te vangen. Een tractor van de stad Nieuwpoort bracht het dier over naar de zeedijk. “Normaal gezien komen de mensen van Sea Life Blankenberge een gewonde zeehond dan overladen. Maar hier was de situatie precair en moest de zeehond zo snel mogelijk naar de dierenarts van Sea Life worden gebracht om zijn levenskansen te vergroten. De Nieuwpoortse brandweer stond zelf in voor het transport, omdat zo tijd gewonnen kon worden”, aldus natuurgids Luc uit Nieuwpoort, zelf brandweerman op rust.

Met eigen ogen zien

 © Luc David
© Luc David

De plastic ring wordt er operatief verwijderd en de wonde gedesinfecteerd en verzorgd. Allicht moet het zoogdier dan weken ter observatie in Sea Life blijven. “Ik heb goede hoop dat de zeehond het zal halen. Maar het is hoe dan ook nog eens bewezen wat de gevolgen zijn van het weggooien van plastic afval. Het maakt niet uit of het nu in zee of in de natuur is, alle waterlopen stromen sowieso naar zee. Vervuilers kunnen nu eens met hun eigen ogen zien wat ze teweegbrengen. Ongeacht de afloop, is dit geen mooi verhaal”, aldus Luc David.

Warrelnetten

“Zeehonden en zeedieren die gewond raken door plastic, het is voorlopig nog geen schering en inslag aan onze kust, maar we zien het steeds vaker voorkomen”, besluit hij.

Een ander probleem is dat van de warrelnetten in Franse wateren. Sinds begin dit jaar zijn er inmiddels al zo’n vijftig onthoofde of aan het hoofd gewonde zeehonden aangespoeld in België.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.