Wouter Deprez vs. Joke Schauvliege: “Povere bosbalans het gevolg van een zeer gebrekkig bosbeleid “

Wouter Deprez
Wouter Deprez Comedian

De comedian en voorvechter van een beetje groen in Vlaanderen, nam al eerder het voortouw in het Essers-dossier en blijft waakhond spelen. Nu Joke Schauvliege in een interview in Knack stelt dat Natuurpunt zélf verantwoordelijk is voor een groot deel van de ontbossing, kan Deprez niet anders dan reageren. Op zijn Facebookpagina plaatste hij woensdag de volgende tekst.

De discussie ‘is Vlaanderen een netto-ontbosser’ kreeg een nieuw hoofdstukje.

De minister van Leefmilieu viel gisteren Natuurpunt aan, de organisatie moet zelf stoppen met ontbossen.

De bosbalans wordt naar beneden getrokken door de ontbossingen van Natuurpunt, zegt het kabinet in de Morgen, naar aanleiding van het interview met de minister van Leefmilieu in Knack.

Over welke ‘bosbalans’ zou het kunnen gaan?

Het officiële meetinstrument van de overheid is de Boswijzer. Daar zit een zeer grote foutenmarge op.

Toen de Boswijzer in 2013 uit het niets 8.000 hectare bos zag bijkomen, deden alle bosexperts een klein attackske. Het bleek aan de grote onnauwkeurigheid van het meetinstrument te liggen. (Toch prijken op de website van Agentschap voor Natuur en Bos, de administratie van de minister, nog steeds trots die hallucinante cijfers.)

De povere bosbalans is het gevolg van een zeer gebrekkig bosbeleid

De tweejaarlijkse meting die de Boswijzer zou doen, ging niet meer door sinds 2013.

Ondertussen laat het Instituut voor Natuur- en BosOnderzoek in elk jaarlijks rapport weten dat we geen uitspraken kunnen doen over de evolutie van de bosoppervlakte, omdat het meetinstrument te slecht is.

Het moet dus over de bosbalans die we terugvinden in de Bosbarometer van Bos+.

Bos+ vraagt regelmatig de cijfers op bij het kabinet, over ontbossingsvergunningen en gesubsidieerde bebossingen. Op basis van die cijfers moet de organisatie vaak tot de conclusie komen: ‘Vlaanderen is een netto-ontbosser’.

Het is ook op basis van die cijfers dat het kabinet regelmatig kritiek krijgt, lastige vragen in interviews, en in het parlement.

Het moet dus ook daar zijn dat de bosbalans negatief beïnvloed wordt door Natuurpunt.

Ook dit Agentschap doet namelijk ontbossingen, om dezelfde reden als Natuurpunt: creëren van andere types van natuur

Maar.

De ontbossingen door Natuurpunt komen helemaal niet voor in de cijfers van de Bosbarometer.

Dat vertelde de minister verleden jaar zelf in de parlementaire commissie leefmilieu, in de steeds terugkerende discussie over het beste meetinstrument voor bos.

Bovendien komen in die Bosbarometer ook de ontbossingen van het Agentschap voor Natuur en Bos niet voor, de eigen administratie van de minister. Ook dit Agentschap doet namelijk ontbossingen, om dezelfde reden als Natuurpunt: creëren van andere types van natuur.

Dit is hoe het er voor staat: de bosbalans oogt sowieso vreselijk pover, zelfs zonder de ontbossingen van Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Die povere bosbalans is het gevolg van een zeer gebrekkig bosbeleid van deze en voorgaande Vlaamse regeringen. Gekapte bossen worden nauwelijks gecompenseerd, stelde het Rekenhof verleden jaar nog messcherp. En een bosuitbreidingsbeleid is er al jaren nog nauwelijks.

Ja, het bedrag voor boscompensatie is verhoogd. Maar de grondprijs is in verhouding de afgelopen jaren nog veel meer gestegen. En ja, de bescherming van de ruimtelijk bedreigde bossen is een grote stap vooruit. Maar dat zorgt er hoogstens voor dat er wat minder gekapt zal worden.

De problemen voor bos die zich nu stellen, zullen zich in de toekomst, in een nog meer volgebouwd Vlaanderen, nog vaker stellen.

Het kan een politieke beslissing zijn om daar iets aan te doen.

Het kan ook een politieke beslissing zijn om de schuld op iemand anders te steken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier