https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

World Cleanup Day: Proper Strand Lopers organiseert grote opruimactie aan onze kust

Bron: Belga

Op zaterdag 18 september vindt de vierde editie van de World Cleanup Day plaats. Tot wel 180 landen hebben zich dit jaar opnieuw geëngageerd om afval op te ruimen, klinkt het bij de burgerbeweging. Proper Strand Lopers organiseert dit jaar opnieuw een grote opruimactie aan onze Belgische kust.

River Cleanup, Eneco Clean Beach Cup, Proper Strand Lopers, World Cleanup Day Belgium, Mooimakers en Be WaPP/Wallonie Plus Propre mobiliseren weer zoveel mogelijk vrijwilligers om de omgeving proper te maken. Waar River Cleanup vrijwilligers verzamelt in de steden rond waterlopen, nemen Eneco Clean Beach Cup en Proper Strand Lopers de kuststrook voor hun rekening, op respectievelijk 25 en 12 verschillende locaties.

Ploggen en plajakken

Mooimakers en Be WaPP/Wallonie Plus Propre verzamelen en ondersteunen dan weer alle lokale opruimacties in Vlaanderen respectievelijk Wallonië. Om de acties zo goed mogelijk te kunnen coördineren, kozen de organisaties voor een actieperiode van 12 tot 26 september. Door de overstromingen in de maand juli werden er tal van extra opruiminitiatieven in de getroffen gebieden gelanceerd door verschillende organisaties. Voor World Cleanup Day komt ook elke andere locatie die een opruimbeurt nodig heeft, in aanmerking. Zo stippelde River Cleanup opruimroutes uit in Dendermonde, Denderleeuw, Geraardsbergen en Affligem.

Grijpers, vuilzakken en handschoenen worden voorzien om zo efficiënt mogelijk zo veel mogelijk afval op te ruimen. Ploggen – al joggend afval verzamelen – bestaat al even. In Hasselt kunnen vrijwilligers ook plajakken op vier locaties op het water. Door al kajakkend zwerfvuil op het water te verzamelen, kunnen ze een steentje bijdragen aan een propere stad.

Stoep

Stad Brussel hoopt dan weer 1.000 Brusselaars te laten opruimen. Zij kunnen ervoor kiezen om hun eigen stoep schoon te maken, om deel te nemen aan een collectieve opruimactie met vrienden, familie of een buurtvereniging of om aan te sluiten bij een straatveger op zijn ronde door de hoofdstad.

“18 september vormt een gelegenheid om ons bewust te worden van de hoeveelheid afval die wij produceren en te beseffen dat het van essentieel belang is om die hoeveelheid afval zoveel mogelijk te verminderen. Laten we gaan voor zero waste. Elk gebaar telt en iedereen kan iets doen om samen beter te leven“, meent Zoubida Jellab, schepen van Groene Ruimten, Openbare Netheid en Zero Waste van de hoofdstad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.