West-Vlaanderen werkt tegen september aan actieplan tegen wateroverlast

De provincie gaat de komende dagen en weken samenzitten met de gemeenten die getroffen werden door de hevige regenval van een week geleden.


Dat communiceert de provincie woensdagochtend. Het is de bedoeling om tegen september een actieplan per gemeente klaar te hebben. Op maandag 28 en dinsdag 29 juli kregen een aantal West-Vlaamse gemeenten te kampen met wateroverlast. Er viel op sommige plaatsen tot 150 liter water per vierkante meter in 24 uur tijd. Daarbij werden de gemeenten Lichtervelde, Pittem, Ardooie en Wingene het zwaarst getroffen. In Lichtervelde en Pittem was het gemeentelijk rampenplan zelfs even van kracht. Maar ook Oostkamp, Hooglede en Roeselare kregen te maken met wateroverlast.

Pijnpunten in kaart brengen

De provincie gaat daarom met elke gemeente samenzitten, de situatie analyseren en de pijnpunten in kaart brengen. Dat gebeurde reeds in Hooglede. Het is nu al duidelijk dat her en der de reeds genomen maatregelen onvoldoende bleken.

“Geen 100% waterdichte oplossing tegen wateroverlast”

Bevoegd gedeputeerde Bart Naeyaert wil aan de hand van de analyses tot een actieplan komen, niet enkel op het niveau van het waterlopenstelsel, waar de provincie sinds dit jaar bevoegd voor is, maar ook vlak van rioleringsstelsel. “Een 100 procent waterdichte oplossing tegen wateroverlast zal er wellicht nooit komen, maar de provincie laat zich daardoor niet ontmoedigen om verder de strijd aan te gaan”, klinkt het.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.