“West-Vlaanderen heeft hoogste dichtheid aan vliegvelden ter wereld”

© BELGA
Redactie KW

Ronnie Belmans, hoogleraar aan de KULeuven, pleit voor minder (West-)Vlaamse vliegvelden en meer windmolens.

Vlaanderen kan onvoldoende windenergie opwekken omdat er te veel vliegvelden op een kleine oppervlakte liggen. Dat zegt Ronnie Belmans, ceo van EnergyVille en hoogleraar aan de KULeuven, maandag in de Klimaatcommissie van het Vlaams parlement. Nu de biomassacentrale in Gent er niet komt, is de vraag hoe Vlaanderen zijn energiedoelstellingen zal halen. De regering denkt onder meer aan zonnepanelen, maar daar lijkt het groeipotentieel eerder klein. Windenergie dus, al stuit onze regio ook daar op haar eigen beperkingen.

Vliegvelden

“Men vraagt mij regelmatig waarom er in Vlaanderen zo weinig aan windenergie mogelijk is”, zegt Ronnie Belmans, voormalig voorzitter van Elia. “Wel, kijken we bijvoorbeeld naar West-Vlaanderen. Die provincie wordt gekenmerkt door wat volgens mij de grootste dichtheid aan vliegvelden ter wereld is. Oostende, Wevelgem, Koksijde: dat zijn de beste plaatsen voor windenergie.”

Bij EnergyVille zelf, het onderzoekscentrum voor duurzame technologie, staan geen windmolens. “Die mogen we niet plaatsen, want nabij onze gebouwen ligt het vliegveld van Zwartberg, waar per dag een stuk of vijf Piper Cub’s opstijgen. In Limburg hebben we voorts nog Kiewit, Kleine Brogel, Zutendaal en Sint-Truiden.”

Opkuis

Er moet een “opkuis” van het aantal vliegvelden komen, vindt Belmans. “Bekijk de kaart van Vlaanderen eens en de beperkingen ten gevolge van vliegvelden. U zal versteld staan”, raadde hij de parlementsleden aan. “Ik kan mij niet voorstellen dat het voor de omwonenden geen vooruitgang zou zijn wat geluid betreft als de vliegtuigen voor windmolens worden ingewisseld.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.