West-Vlaanderen betrekt al 800 landbouwbedrijven bij landschapsversterking

Redactie KW

De provincie West-Vlaanderen heeft al 800 landbouwbedrijven weten te overtuigen om het landschap te versterken.

Dat zei gedeputeerde voor Gebiedsgerichte Werking Guido Decorte (CD&V) vrijdag tijdens de voorstelling van een nieuw landschapsintegratieproject in Middelkerke.

De provincie West-Vlaanderen werkt al langer samen met de gemeenten voor de aanleg van kleine landschapselementen om zo de West-Vlaamse landschappen te versterken. In vele gevallen start de werking met zogenaamde ‘landschapsbedrijfsplannen’ voor landbouwbedrijven. De landschapsconsulent maakt de plannen voor de integratie van de bedrijfsgebouwen, maar stelt ook maatregelen voor als de aanplant van landschappelijke hagen of heggen verder van de bedrijfsgebouwen.

Middelkerke mee op de kar

Concreet betalen de provincie en de betrokken gemeente de aanleg van het groen en staan ze nog twee jaar in voor het onderhoud, daarna neemt de landbouwer over. Voor de landbouwer kost dat niets. “Zo verfraaien we ons landschap en is het zicht rond de bedrijven groener. Heel belangrijk is dat we ook telkens sociale economiebedrijven betrekken bij dit verhaal”, aldus Decorte.

Al 800 bedrijven werken provinciebreed mee, en er is nog vraag. Middelkerke springt nu ook op de kar om het achterland te versterken. Een viertal bedrijven is al geselecteerd, maar er zijn al vijftien aanvragen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.