https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wellicht de hele zomer zwemverbod in put van Nieuwkapelle

© ACK
Redactie KW

In de put van Nieuwkapelle geldt vanaf vandaag een verbod om in het water te gaan. Het water bevat blauwalgen, die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Burgemeester Lies Laridon liet daarom een politieverordening opmaken om zwemmen te verbieden. Ook vissen en alle andere vormen van waterrecreatie worden tijdelijk afgeraden.

Vorige week werd in de put van Nieuwkapelle een minimale sluier van vermoedelijk blauwalgen vastgesteld op het water. De Vlaamse Milieumaatschappij werd meteen op de hoogte gesteld. Na onderzoek van een staal bevestigen zij dat het om blauwalgen gaat. Burgemeester Lies Laridon liet een politieverordening opmaken met een verbod om in het water te gaan. Ook vissen wordt tijdelijk afgeraden, net als de hond laten spelen in het water.

Wellicht de hele zomer

“Zodra de drijflaag verdwenen is, plannen we een nieuwe staalname in om te zien of het terug veilig is om in het water te gaan”, aldus burgemeester Lies Laridon. “Het zwemverbod geldt vermoedelijk nog de hele zomer. Vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater kunnen bij warm weer blauwalgen woekeren. Symptomen bij de mens zijn een geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten beginnen binnen de twaalf uur na de blootstelling en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf. Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen tot stand door inname van water via de mond. Het gif irriteert de huid wel, maar dringt er niet in door.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten