Weinig animo voor derde klimaatmars door Kortrijk

Slechts enkele tientallen mensen daagden op voor de derde klimaatmars. © EDB
Redactie KW

Met de slogan ‘Doe een daad, red het klimaat’ liep woensdagvoormiddag voor de derde keer een klimaatbetoging van Youth for Climate door Kortrijk. De opkomst was eerder mager, maar Amber Roelstraete was toch tevreden. “Iedereen die hier is op deze vakantiedag, heeft echt een hart voor het klimaat”, zei ze.

Amber Roelstraete, het meisje van Athena Pottelberg, dat samen met een ander meisje de eerste klimaatactie in Kortrijk organiseerde, trok samen met enkele jongeren de betoging. Ze werden gevolgd door volwassenen met kinderen. Er was ook een spandoek van JNM Roeselare (Jeugdbond voor Natuur en Milieu Roeselare). Zo’n 80 mensen stonden aan de start van de klimaatbetoging op de Veemarkt in Kortrijk maar de groep groeide onderweg nog aan.

We zagen slogans zoals ‘We zijn het beu, red het milieu’, ‘cool kids saving a hot planet’, ‘mijn ideale man is één met een ecologische voetafdruk’, ‘leef echt, leef puur, handen af van de natuur’ en ‘like the sea we rise’. Amber Roelstraete was tevreden met de opkomst. “We moeten nu niet spijbelen, dus iedereen die hier komt, wil met hart en ziel opkomen voor het klimaat”, zei ze.

https://www.youtube.com/watch?v=fCEXbv4xNLc

“Iedereen is hier met hart en ziel voor het klimaat” – Amber Roelstraete

“We kunnen natuurlijk niet verder kijken voor maatregelen die de gewone mens treft”, voegde ze er nog aan toe. “Met autoloze zondagen en dure citytrips die enkel in het nadeel van de gewone mens zijn alleen kunnen we het klimaat niet redden. Lokaal doen we al veel, nu moet het vooral van hogerhand komen. Nu moeten bedrijven geforceerd worden om compleet over te stappen op hernieuwbare energie door hele hoge CO2-taksen en nieuwe wetgevingen daaromtrent.”

Weinig animo voor derde klimaatmars door Kortrijk
© EDB

Amber denkt niet dat het schoolwerk het nog toelaat om elke week op straat te komen en denkt dat de acties zich nu zullen beperken tot één keer in een maand. Morgen trekt ze normaal gezien wel naar de betoging in Brussel. (Els Deleu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.