Weg met saaie, groene tuintjes: Kortrijkse tuincoach geeft stad mee kleur

De beste stad van Vlaanderen worden, dat is de torenhoge ambitie van het stadsbestuur. In hun tienpuntenplan drukken ze onder meer hun bezorgdheid voor het milieu en de biodiversiteit uit. Hoe ze dat precies gaan aanpakken is nog niet duidelijk, al liet schepen van Leefmilieu en Klimaat Bert Herrewyn wel al het woord tuincoach vallen.

Schepen van Leefmilieu en Klimaat Bert Herrewyn (SP.A) in het Blauwe Poort park. © AN

“In de Kortrijkse parken deden we nu al verschillende inspanningen om de biodiversiteit te vergroten”, vertelt Bert Herrewyn, SP.A-schepen voor Leefmilieu en Klimaat. “Zo hebben we in het park aan de Blauwe Poort een grote bloemenweide ingezaaid. Nu is daar natuurlijk nog niks van te zien, maar in de lente zal het heel mooi zijn om naar te kijken. Het is bovendien niet alleen mooi, het gaat om inheemse soorten dus ook de bijen en andere insecten zullen er wat aan hebben. Ook op Kortrijk Weide kiezen we nu voor een duurzame manier van maaien zodat vlinders er zich de hele zomer door thuis voelen.”

Groepsaankoop

In de toekomst wil de schepen mensen aanzetten om hetzelfde te doen in hun tuin. “Ongeveer 8 procent van het Kortrijkse groen bestaat uit tuinen. Mensen willen soms wel voor meer biodiversiteit in de tuin kiezen, maar weten niet goed hoe. Alles gewoon laten groeien waar het wil is een optie, maar dat ziet niet iedereen zitten. Daarom wil ik bepaalde pakketten met planten verdelen of een groepsaankoop van planten en zaden organiseren.”

Dat alles zou moeten gebeuren aan de hand van het advies van een tuincoach. Die komt, in tegenstelling tot een tuinier, niet zelf in je tuin werken. Hij of zij geeft wel advies over wat je het best wanneer plant of hoe bepaalde struiken te snoeien. Wanneer de tuincoach er moet komen, wie dat zal zijn en hoe die persoon aangeworven wordt, is nog niet duidelijk. “Dat zal uiteraard een taak zijn voor de volgende legislatuur”, verduidelijkt schepen Herrewyn.

Niet duur

Ook van een budget is er nog geen sprake. Al ziet de schepen alles vrij goedkoop. “Verschillende organisaties die bezig zijn met tuinbeheer zoals Velt en Tuinhier hebben al aangegeven mee te willen aan een project dat de tuinen in Kortrijk rijker, diverser maakt. Wellicht kan een samenwerking met een van die organisaties dus al de nodige expertise leveren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.