Waterlek slaat krater in villastraat in Oostende

Redactie KW

De brandweer van Oostende en mensen van watermaatschappij TMVW moesten vrijdag de ganse dag modder opkuisen in de Mercatorlaan na een ernstig waterlek. De kracht van het water was zo hevig dat de grond verzakte en een grote krater veroorzaakte. Net daarvoor waren brandweermannen op die plek nog aan het werk.

Het waterlek ontstond in de nacht van donderdag op vrijdag rond 1 uur door een breuk aan een toevoerleiding onder de grond. In een mum van tijd stond de volledige Mercatorlaan volledig blank. Ook het terrein naar en van ‘t Bosjoenk liep helemaal onder water. Het was een voorbijganger die het waterlek had opgemerkt en de hulpdiensten heeft opgebeld. De brandweer van Oostende was snel ter plaatse en moest meteen ingrijpen. Waar nodig werden zandzakken geplaatst, waar mogelijk werd water weggepompt. “De toevoerleiding waar de breuk is ontstaan, staat in voor het transport van water. ‘s Nacht wordt deze leiding onder hoge druk gezet, tot 10 bar. Vandaar dat er zoveel water uit de grond kwam”, zegt Bruno Pessendorffer, woordvoerder van watermaatschappij TMVW.

De kracht van het waterlek was enorm. Meer dan vier uur lang bleef het water uit de grond stromen. Enkele brandweermannen ontsnapten aan een ramp, toen plots de grond verzakte en een krater van vijf op vijf meter veroorzaakte. De brandweermannen waren even daarvoor op die exacte plaats nog volop in de weer. Gelukkig raakte niemand gewond en ook de buurtbewoners bleven uiteindelijk gespaard van waterellende.

In de Mercatorlaan staan verschillende villa’s, maar door een hoogteverschil en het snel ingrijpen van de brandweer liepen de woningen weinig gevaar. “We hadden meteen verschillende riooldeksels geopend, zodat het water kon weglopen. Bij één woning hebben we uit voorzorg toch zandzakken geplaatst aan de garagepoorten omdat er hier geen niveauverschil was”, zegt brandweerluitenant Johnny Zonnekein.

Enkele bewoners kwamen buiten een kijkje nemen, maar zochten al vrij snel hun bed weer op. De brandweermannen hadden minder geluk. Zij moesten wachten tot een technische ploeg van TMVW de leiding rond 5 uur kwam afsluiten. Ook de volgende dag was het nog alle hens aan dek voor de brandweer. Het wegdek, dat vol modder lag, moest opgekuist worden en er werd water van de omliggende terreinen weggepompt in de Koninginnevijver van het Maria Hendrikpark.

De omwonenden zullen de komende dagen geen hinder hebben bij de watervoorziening. “We beschikken over schakelmogelijkheden in Oostende, waardoor we via een andere distributieleiding kunnen bevoorraden. We zullen nu eerst de omgeving proper maken en de verzadigde gronden bruikbaar maken om in te werken. De herstellingswerken starten in de loop van volgende week”, besluit Bruno Pessendorffer.

(DJ/Foto DJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.