Waterkwaliteit in Vaardeken is weer op niveau na massale vissterfte

foto BB
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Twee weken na de massale vissterfte door verontreiniging is het water van het Vaardeken werd weer in orde. Ondertussen werd tijdens het lopende politieonderzoek bevestigd dat de milieuverontreiniging niet van een Oudenburgs (landbouw)bedrijf komt.

“Toen we de duizenden dode vissen in het Vaardeken aantroffen, werd al snel duidelijk dat het water verontreinigd was door illegale mestlozing. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft op geregelde tijdstippen stalen van het water genomen en kan ondertussen bevestigen dat de waterkwaliteit opnieuw op niveau is en er geen gevaar meer is voor het leven in het water”, legt burgemeester Anthony Dumarey uit.

“De lokale politie is tot op vandaag nog bezig met het opsporen van de dader(s). Alle Oudenburgse (landbouw)bedrijven kunnen formeel worden uitgesloten van het onderzoek. De vervuiling is veroorzaakt door externen”, weet de burgemeester, die nog geen verdere informatie kan geven.

Meteen na de feiten werd de hulp ingeroepen van de Provinciale Visserij Commissie om het visbestand zo snel als mogelijk opnieuw op punt te krijgen. “Er is afgesproken dat de provincie later dit jaar, bij de opmaak van het herbepotingsplan voor 2021, het Vaardeken ook zal opnemen voor visuitzetting. Het is zo dat dergelijk plan voor dit jaar in september vorig jaar is opgemaakt, en dat voor 2021 wordt komende september opgemaakt. De eigenlijke visuitzetting gebeurt dan in het najaar 2021.” (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier