Waarschuwing voor blauwe jerrycans die kunnen aanspoelen op stranden: “Open ze in geen geval”

De blauwe jerrycans mogen in geen geval geopend worden. © Foto Noodplanning West-Vlaanderen
Redactie KW

Het MRCC en de diensten van de gouverneur van West-Vlaanderen waarschuwen voor blauwe jerrycans die dit weekend of de volgende dagen mogelijk nog zouden kunnen aanspoelen op de Belgische stranden.

In de jerrycans zitten chemische stoffen die brandwonden kunnen veroorzaken. “Open ze in geen geval”, zegt kapitein Dries Boodts van het Maritiem Reddings- en Communicatiecentrum (MRCC).

Het zou gaan om dertien jerrycans die in zee beland zijn tijdens de bevoorrading van het schip Arctic Discoverer voor de kust van Nederland. “In de jerrycans zitten verschillende chemische stoffen, voornamelijk fosfaten. Die stoffen kunnen brandwonden veroorzaken indien men ermee in aanraking komt. Aan de hand van de stromingsmodellen is het mogelijk dat de vaten aanspoelen op onze stranden. Gezien er veel volk wordt verwacht aan de kust, willen we liever voorkomen dan genezen”, aldus Dries Boodts.

De brandweerposten aan de kust hebben de opdracht gekregen om regelmatig de stranden te controleren. “Vooralsnog hebben we geen weet van effectief aangespoelde jerrycans. Als ze niet geopend worden, is er geen gevaar. Wie echter wel een blauwe jerrycan aantreft, wordt verzocht meteen 112 te bellen”, voegt Boodts nog toe.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten