Vooruit Oostende pleit voor oprichting ‘werkgroep PFOS’

Er is onder meer sprake van PFOS-vervuiling op de luchthaven.© GF
Er is onder meer sprake van PFOS-vervuiling op de luchthaven.© GF
Gillian Lowyck

Na de vervuiling met PFOS bij de 3M-fabriek in Zwijndrecht, blijkt dat de stof zich in heel Vlaanderen bevindt. Ook in Oostende, dus. Alle lokale besturen kregen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) de opdracht om terreinen in kaart te brengen waar er mogelijk een vervuiling met PFOS kan zijn.

Fractieleider van Vooruit Oostende John Crombez roept de stad nu op om een aparte werkgroep op te richten. “Uit rapporten van de VMM en OVAM blijkt verder onderzoek nodig”, zegt hij. “Een werkgroep met vertegenwoordigers van alle fracties uit de gemeenteraad moet zicht te krijgen op de vervuilde plaatsen. We weten uit deze rapporten al waar de schadelijke stof kan zitten, nu moeten er dringend bijkomende metingen gebeuren. Meer bepaald op de sites van de luchthaven, de brandweer en het kanaal Oostende – Gent.”

“De PFOS-werkgroep moet de bestaande informatie van de metingen verzamelen, eventueel bijkomende metingen aanbevelen én de volledige en transparante communicatie naar de bevolking opzetten. Het moet snel gebeuren en in volledige transparantie naar de bevolking. Op de gemeenteraad van maandag 28 juni diende ik een extra agendapunt in.”

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) laat weten dat hij geen voorstander is van zo’n werkgroep. “Ik ga nu geen nieuwe structuren in het leven roepen omdat de socialisten dat vinden”, zegt hij. “We hebben de gemeenteraad, raadscommissies, de veiligheidscel, de milieuraad die volop bezig is met de kwestie. Ik ga dus gebruik maken van de structuren die we al hebben. Dinsdag zaten we samen om in kaart te brengen waar de vervuiling in Oostende zich kan bevinden. Dat zullen we zo snel mogelijk afwerken én we gaan daarover ook communiceren aan de bevolking. Maar een aparte werkgroep? Nee. Voor de coronacrisis hebben we dat toch ook niet gedaan? Maar we nemen onze verantwoordelijkheid op en gaan hier volledig transparant over communiceren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.