Volgens Kris Wyckhuys uit Egem zijn insectensoorten met uitsterven bedreigd

Veertig procent van alle insectensoorten kan in enkele decennia tijd verdwijnen en 33 procent is met uitsterven bedreigd. Dat stellen wetenschappers die voor het eerst de wereldwijde insectensterfte in kaart gebracht hebben. Daarbij hoort ook Kris Wyckhuys uit Egem.

Kris Wyckhuys reist de wereld rond om zoveel mogelijk insecten te redden. © gf

De Belgische bio-ingenieur en insectdeskundige Kris Wyckhuys (42), die sinds 2013 in Vietnam woont en werkt en onder andere doceert aan de China Academy of Agricultural Sciences, nam samen met een collega 73 bestaande studies onder de loep. Het ging om studies die overal ter wereld uitgevoerd werden, van Australië en China tot Amerika en Europa.

Te veel pesticiden

De Egemnaar kwam tot de conclusie dat 40 procent van de insectensoorten in grote getale verminderd is. Ongeveer 33 procent is met uitsterven bedreigd. “De laatste 25 tot 30 jaar is het totale insectenbestand wereldwijd met 2,5 procent per jaar afgenomen. Het gaat dus heel erg snel. Als we deze trend niet gekeerd krijgen, dan kunnen insecten in enkele decennia tijd verdwenen zijn“, luidt het.

Aan dat tempo wil dat zeggen dat er over 100 jaar geen enkel insect meer over is. Als oorzaak van de massale sterfte noemen de wetenschappers de intensieve landbouw en het grootschalige gebruik van pesticiden, de verstedelijking en de klimaatverandering.

Wereldwijde ecosysteem

Hij vindt dat veel te weinig mensen bezig zijn met het lot van de mug, de teek of de wesp. “Insecten liggen aan de basis van het wereldwijde ecosysteem. We kunnen echt niet zonder.”

Ook de mens kan op termijn slachtoffer worden van insectensterfte. Zo zijn vlinders, wespen, kevers, bijen en vliegen mee verantwoordelijk voor onze fruit- en groenteteelt. Zonder hen zouden er op een dag wel eens veel minder appels en courgettes geoogst kunnen worden, waarschuwt Kris Wyckhuys.

(DB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.