Volgend jaar fleuren 630.550 bloemen Brugge op

Stad Brugge plant deze maand 630.550 bloembollen in het centrum en alle deelgemeenten. Doel is om er een kleurrijke lente en zomer van te maken.

© stad Brugge

“Hoewel het lockdown is, zijn de mensen van de groendienst in de kortste dagen van het jaar bezig met de aanplant van 630550 bloembollen in de stad. Nu zaaien om straks een mooi en bloemrijke stad te oogsten”, stelt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “We planten voor elke inwoner een vijftal bloembollen. Symbolisch is er een bloem voor elke maand lockdown (maart- juni en november-december). Als de bloemen uitkomen (maart, april) hopen we dat het virus onder controle is.”

In twee jaar tijd werden er in Brugge maar liefst 1.030.550 bloemen aangeplant. “Meteen hebben we de koe bij de horens gevat”, zegt Van Volcem. “Elke ploeg bij de groendienst mag plaatsen aanduiden waar er bloemen kunnen komen. Op basis daarvan wordt een selectie gemaakt per deelgemeente.” Er gaat een hele voorbereiding en planning vooraf aan de bestelling van de bloembollen.

De investering is beperkt, maar heeft een grote impact – Mercedes Van Volcem

“Vorig jaar planden we 500.000 stuks, maar er gingen er 400.000 in de grond. Een stukje op Sint-Pieters aan de Beeweg kregen we niet meer rond, maar dat wordt nu meegenomen”, klinkt het bij Van Volcem.

“Dit jaar investeren we in 630.550 bloembollen. De investering is beperkt (52.000 euro), maar heeft een grote impact. We verspreiden de bloembollen in het centrum en de deelgemeenten.”

Extra bloemenpracht

“Hiermee voorzien we onze schitterende stad van extra kleur en stimuleren we de biodiversiteit. Veel soorten zijn geschikt voor schaduwrijke plaatsen en onder bomen waar bloeiende planten normaal gezien moeilijk groeien. Zo krijgen deze plekjes extra bloemenpracht”, gaat de schepen verder.

“Ik zet in op invalswegen, lanen, ronde punten en bermen. In sociale wijken steken we dit jaar ook een tandje bij. Sint-Pieters is nu aan de beurt”, besluit Van Volcem gedreven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.