VLAM strijkt neer met pop-uptuin op Iepers Stationsplein

Tom Gheeraert

In de maand september legt VLAM een pop-uptuin aan op het stationsplein in Ieper. De tuin focust op de thema’s klimaat en biodiversiteit. Pendelaars en Ieperlingen kunnen er tot rust komen of een van de talrijke activiteiten volgen.

De pop-uptuin in Ieper is een samenwerking tussen een tuinontwerper en een tuinaannemer. Hij bestaat uit drie verschillende tuintjes: een zonnige en zuiderse klimaattuin, een schaduwtuin en een moestuin. De tuintjes zijn mooi afgeboord en verbonden met elkaar door middel van een centraal paviljoen. Keermuren in hardhout vangen het niveauverschil op en creëren gezellige terrasjes.

Ideeën aanreiken

“Met de stad Ieper zetten we deze bestuursperiode zwaar in op het vergroenen en verduurzamen van onze stad”, zegt schepen van Natuur en Duurzaamheid Valentijn Despeghel. “Op openbaar domein komen er bossen bij, gazons gaan we omvormen naar bloemenrijke hooilanden, waar mogelijk nemen we verhardingen weg… Onze inwoners kunnen ook heel wat doen in functie van biodiversiteit in hun tuin. Daarom zijn we heel blij om de pop-uptuin dit jaar naar Ieper te kunnen halen. Deze tijdelijke tuin zal hopelijk heel wat mensen ideeën aanreiken om hun tuin op een deskundige manier te vergroenen.”

Het ontwerp van de pop-uptuin is van het duo Inge De Bruycker en Inge Vanoverbeke. “We willen de bezoeker inspireren om zijn tuin naar een hoger niveau te tillen van op gebied van leefbaarheid, zodat het een lust voor plant, mens en dier wordt”, zeggen ze. “Tuinen zoals de pop-uptuin in Ieper zouden beter bestand moeten zijn tegen weersextremen, die steeds vaker voorkomen.”

Animatie en workshops

Voor de realisatie van de pop-uptuin werken de tuinarchitecten samen met een professionele tuinaanlegger Stijn Ameloot. Hij voert het ontwerp uit aan het Stationsplein in Ieper. De pop-uptuin houdt rekening met voorzorgen tegen coronabesmetting. Zo zijn de zitmogelijkheden op voldoende afstand van elkaar voorzien. De tuin is ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.

De pop-uptuin is er niet alleen om de inspiratie op te doen voor je eigen tuin, je kan er ook terecht om te genieten van animatie of om een workshop bij te wonen: workshop tai chi, volksspelen, kindergrime, ballonplooien… De lokale verenigingen zetten hiervoor hun beste beentje voor. Je vindt de evenementenkalender van de pop-uptuin op www.tuinaannemer.be. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten