Vissers Zillebekevijver willen nieuwe vissen

Redactie KW

Door de afbraak van de blauwwieren zijn de meeste vissen in Zillebekevijver gestorven. De Zillebeekse Palingvissers willen samen met het stadsbestuur opnieuw het visbestand uitbreiden.

Zillebekevijver werd vanaf juni geteisterd door blauwwieren. “Tijdens een clubwestrijd haalden we toen bijna geen vis meer boven, terwijl we normaal 120kg hebben”, getuigt Ronny Bryon. “Ik heb toen die groene algen ontdekt. De stad heeft vier verluchters (zuurstofpompen, red.) ter beschikking gesteld. Daar waren we heel tevreden mee, maar het was een druppel op een hete plaat. Per hectare hebben we één pomp nodig, maar de vijver is 26 hectare groot. Bovendien konden we de algen niet uitscheppen.”

Ondertussen zijn de blauwwieren afgestorven, maar dat resulteerde in een ramp. “De algen zakten naar de bodem. Zo namen ze niet alleen alle zuurstof weg, maar maakten ze ook nog eens giftige stoffen aan. Daardoor zijn bijna alle vissen gestorven. Uiteindelijk moesten die dode vissen eruit, want de vijver is ook een waterwinningsgebied. Daarom hebben wij als viswachters onze verantwoordelijkheid genomen. Maar dode vis uithalen die twee dagen in het water gelegen heeft, is allesbehalve proper”, aldus Ronny.

Op 19 december zit de stad Ieper, onder andere met de UGent en de Watergroep rond de tafel om een duurzame oplossing voor de blauwwieren te bespreken. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.