Vissers brengen steeds meer zwerfvuil aan wal

Vlaamse vissers brengen met het project ‘Fishing for litter’ steeds meer afval aan wal.© Belga
Vlaamse vissers brengen met het project ‘Fishing for litter’ steeds meer afval aan wal.© Belga
Redactie KW

Onze vissers vinden steeds meer zwerfvuil in hun netten, zo blijkt uit de cijfers vn 2020. Met het project ‘Fishing for litter’ brengen ze het afval aan land voor verwerking en recyclage. “Schitterend werk van onze Vlaamse vissers”, zegt Kamerlid Sander Loones (N–VA) uit Koksijde. “Vorig jaar werd 17.735 kilo afval aan wal gebracht door 23 meewerkende schepen.”

Uit een parlementaire vraag van Kamerlid Loones blijkt dat het zwerfvuilproject op zee broodnodig is en op meer medewerking van de vissers kan rekenen. Waar in 2018 2.239 kilo afval aan land werd gebracht, steeg dat in 2019 tot 10.070 kilo en in 2020 zelfs tot 17.735 kilo. In 2020 verdubbelde het aantal schepen dat zwerfvuil aan land bracht in Oostende en Zeebrugge. In 2018 en 2019 ging het om een tiental schepen, in 2020 steeg dit tot 23.

“Onze vissers leven van de zee. En ze bewijzen ook te leven voor de zee”, zegt Loones. “Zij doen dit bovendien belangeloos in het kader van het project ‘Fishing for litter’ . Daarbij komt nog dat de cijfers onvolledig zijn, want afval dat door onze vissers aan land wordt gebracht in bijvoorbeeld Frankrijk wordt niet meegeteld.”

Loones dringt erop aan het afval zo veel mogelijk te recycleren: “Er liepen enkele proefprojecten om bijvoorbeeld versleten visnetten te integreren in de aanleg van paardenrenbanen, maar die inspanning werd uiteindelijk toch stopgezet. Nochtans is recyclage en hergebruik dé weg om ons afval een tweede leven te geven.” (JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.