Vierstammige Overlever in Ieper is finalist ‘Europese Boom van het Jaar’

De ‘Vierstammige Overlever’ in Ieper won in 2020 de nationale prijs van ‘Belgische Boom van het Jaar’ met zijn merkwaardige geschiedenis en locatie. Deze kastanjeboom in de schaduw van de Menenpoort maakt nu ook kans om ‘European Tree of the Year’ te worden. De publieke stemronde opent op maandag 1 februari 2021.

Wie een bezoekje brengt aan de Vierstammige Overlever, kan een QR-code scannen. Dan komt de boom eigenlijk een beetje tot leven en vertelt ze zelf haar verhaal. (Foto TOGH)
Wie een bezoekje brengt aan de Vierstammige Overlever, kan een QR-code scannen. Dan komt de boom eigenlijk een beetje tot leven en vertelt ze zelf haar verhaal. (Foto TOGH)

De vierstammige kastanjeboom, gelegen op de vestingen naast de Menenpoort, werd op 15 oktober verkozen tot Belgische Boom van het Jaar 2020. De boom van 160 jaar oud met een omtrek van maar liefst 9,10 meter viel in de prijzen omdat hij de enige levende getuige is van de beide oorlogsrampen die de stad Ieper en haar vestigingen teisterden. Ondanks de oorlogsverwoestingen bloeide de boom weer open. Nu staat hij symbool voor de overlevingskracht van Ieper. De Ieperse stadsdiensten verwijzen er dan ook naar als de ‘Vierstammige Overlever’.

Bescheiden ceremonie

De Ieperse burgemeester Emmily Talpe en schepen van Landschap Valentijn Despeghel hebben door de huidige coronamaatregelen – de Vierstammige Overlever zonder grote ceremonie officieel gehuldigd als Boom van het Jaar. Dat gebeurde met de bevestiging van het officiële plakkaatje bij de boom en het in ontvangst nemen van het certificaat. Voor de gelegenheid hebben ook twee klaroeners de Last Post geblazen bovenaan de trappen bij de Menenpoort. Dit zal te zien zijn in een nieuwe campagnevideo over de Belgische Boom van het Jaar. De video wordt op dinsdag 2 februari gelanceerd om zoveel mogelijk mensen op te roepen om ook hun stem te geven aan de Ieperse boom in de verkiezing ‘European Tree of the Year’.

Nooit meer oorlog

“Onze Vierstammige Overlever is een sterk symbool van Ieper, onze stad”, zegt burgemeester Emmily Talpe. “Zij draagt een indrukwekkende geschiedenis met zich mee en is niet kapot te krijgen. Wij zijn trots! Als een stille getuige van de Groote Oorlog onderstreept ze mee de missie van Ieper Vredesstad: Nooit meer oorlog. Geef onze boom jouw stem en laat ook zo deze vredesboodschap door Europa waaien!”

“Voor onze Belgische Boom van het Jaar krijgen we een geldprijs”, zegt schepen van Landschap Valentijn Despeghel. “Daarmee zullen we de boom weer in optimale conditie brengen. Zo zullen we bekijken of er vormsnoei nodig is en controleren of er schimmel of ziekte-infecties zijn. Ook de conditie van de bodem zullen we verbeteren door inbreng van micro-organismen en het op punt zetten van de organische voedingswaarden. Hiermee hopen we om de levensduur van onze Vierstammige Overlever te verlengen.”

Hoe stemmen?

Stemmen voor de ‘Vierstammige Overlever’ kan nog tot 28 februari op de website www.treeoftheyear.org. De winnaar wordt bekendgemaakt op 17 maart tijdens een online ceremonie. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.