Verticale tuin in Blankenberge moet andere beleidsmakers inspireren

Redactie KW

De verticale tuin op de hoek van de Weststraat en de MolenstraatIn in Blankenberge werd als inspirerend voorbeeld opgenomen op Blauwgroenvlaanderen.be, een website die aanzet tot natuurvriendelijk inrichten van de publieke ruimte.

“De website bundelt klimaatbestendige voorbeeldprojecten die meer doen dan de norm, en die een meerwaarde betekenen voor de omgeving. Zo’n verticale groenwand is in het openbaar nog vrij uniek en daar zijn we trots op. Na de hangende tuinen van Babylon, is er nu de verticale tuin van Blankenberge”, zegt schepen Sandy Buysschaert (CD&V).

De groenwand kon gerealiseerd worden dankzij de medewerking van het aanpalende Sint-Jozef Sint-Pieter: het dak van de school werd aangesloten op een regenwaterput die instaat voor de bewatering. “Door deze ingreep kunnen we de kosten voor de bewatering minimaliseren”, aldus Buysschaert.

Keuvelhoekje

Het onderhoud zal jaarlijks zo’n 6.000 euro kosten, de aanleg van de verticale tuin op zich heeft de stad 80.000 euro gekost. De bewateringsinstallatie werd creatief ondergebracht in een zitmeubel op het pleintje. “De bedoeling is dat dit een gezellig keuvelhoekje wordt”, aldus nog schepen Buysschaert.

De verticale tuin creëert een nieuwe biotoop in de stad: de groenwand bestaat uit zestien verschillende planten- en bloemensoorten waar ook vlinders en bijen wel bij zullen varen.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.