Verschillende bomen langs Artiestenpad worden gekapt

© Myriam Van den Putte
© Myriam Van den Putte
Redactie KW

In februari is het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gestart met kapwerken langs het Artiestenpad. De veiligheid voor wandelaars, fietsers en ruiters kwam in het gedrang.

Boswachter Johan Lamaire legt uit waarom het kappen van de bomen nodig is: “Het Artiestenpad is een enorm populair pad in De Panne bij zowel wandelaars, fietsers, mountainbikers als ruiters. Die zijn er allemaal welkom, maar met de jaren is de veiligheid langs het pad alsmaar afgenomen. De stormen van de laatste jaren tonen dat het bos zeer kwetsbaar is. Overal zie je afgebroken takken liggen, soms zelfs complete bomen . Hierdoor komen er gaten in het bladerdek en dreigen de nabije bomen ook ten prooi te vallen aan sterke winden. De veiligheid van wandelaars, fietsers en ruiters kon niet langer gegarandeerd worden. Dus moest er worden ingegrepen.”

hoog opgeschoten

“De laatste 50 jaar werd er zo goed als nooit gekapt, waardoor veel bomen hoog opgeschoten zijn en dus niet meer sterk geworteld”, aldus Johan. “ Door de overheersende winden en de onderlinge competitie hellen ook zeer veel bomen gevaarlijk over het pad. Door de vele overhangende bomen is de omheining van de aanpalende weide in erbarmelijke staat en dringend aan vernieuwing toe. Een nieuwe omheining plaatsen onder vele overhellende bomen is echter geen slim idee. Bij de veiligheidskap is het de bedoeling om alle bomen die over het pad hellen of gevaarlijk zijn, te kappen.”

“Tegelijkertijd blijven soorten zoals de eik en de zeer zeldzame steeliep maximaal gespaard. De essen en elzen worden teruggezet op hakhout, zodat ze opnieuw kunnen uitschieten. Hakhout is trouwens de manier waarop het bos langs het Artiestenpad eeuwenlang beheerd werd. De gespaarde bomen en het hakhout zullen op termijn een rijke bosstructuur opleveren.”

Op tanden bijten

“De komende jaren zullen de bomen opnieuw uitschieten, samen met de circa 500 inheemse bomen en struiken die extra aangeplant worden. Voor de gebruikers van het Artiestenpad is het even op de tanden bijten. Tijdens de werken ziet het pad er immers uit als een ravage. Maar als we zo in de toekomst een mooi en klimaatrobuust bos kunnen maken dat de eeuwigheid trotseert, loont het zeker de moeite !”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.