Verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen

De natuurgebieden beginnen droger te worden. © a-ANB
Redactie KW

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt donderdag voor verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje.

“Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke (oosten)wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail als het gaat om brandgevaar, waardoor waakzaamheid geboden is”, zegt Natuur en Bos.

Het agentschap van de Vlaamse overheid maant aan tot voorzichtigheid en extra waakzaamheid tijdens een bezoek aan de natuur. Het vraagt om niet te roken en al zeker zelf geen vuur te maken. Boswachters zullen de situatie ook opvolgen. Daarnaast roept Natuur en Bos op om jonge kinderen nog beter in de gaten te houden in de natuur en zeker niet alleen in het bos te laten spelen.

“Een brand kan snel van een zeer kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen, zoals onderdelen van machines, kunnen snel zorgen voor een grotere brand”, zegt Natuur en Bos.

In Antwerpen en Limburg staan de risicofases al enige tijd op oranje. Volgens Natuur en Bos is het zeker mogelijk dat die de komende uren of dagen nog wijzigen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.