Verenigingen ruimen 21% meer zwerfvuil in IVVO-regio dan in 2019

De zwerfvuilopruimers van Landelijke Gilde Zuidschote met hun buit. (Foto TOGH)
De zwerfvuilopruimers van Landelijke Gilde Zuidschote met hun buit. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Afvalintercommunale IVVO en haar 12 gemeenten hielden in maart de ‘Maand van de Netheid’. Een pijnlijke toename van het zwerfvuil zorgt voor een eindresultaat van 26.500 kg ingezameld afval. In totaal namen 219 verenigingen deel aan de zwerfvuilinzamelingsactie.

De ‘Maand van de Netheid’ vond plaats van 1 maart tot 1 april en verving de jaarlijkse zwerfvuilopruimactie waarbij verenigingen allemaal op dezelfde dag op pad gaan. Maar liefst 219 verenigingen namen deel aan de ‘Maand van de Netheid’, goed voor in totaal 2.700 mensen. De verenigingen zorgden voor 3.504 km propere wegbermen binnen het IVVO-gebied. In 2019 was dit 3.168 km. “Dit resulteerde in ruim 26 ton opgeruimd zwerfvuil, waarvan 25% pmd-afval is”, zegt woordvoerder Daphné Gouwy van IVVO. “Dit komt neer op ongeveer 7,5 kg zwerfvuil per kilometer, dat is één volle afvalzak!”

Meer takeaway-afval

Dit jaar namen 19 verenigingen extra deel tegenover 2019 én werd 4.600 kg méér afval ingezameld tijdens de zwerfvuilactie. Dat komt neer op een forse stijging van 21%. “De coronapandemie zorgt voor een verandering in ons consumptiegedrag en dat weerspiegelt zich in het zwerfvuil. We zien meer takeaway-afval en glazen flessen alsook mondmaskers en ontsmettingsdoekjes”, verklaart Daphné.

Tijd van sensibiliseren voorbij

Iepers schepen van Milieu en voorzitter van IVVO Valentijn Despeghel is de verenigingen dankbaar. “Dankzij hun noeste arbeid liggen de bermen er weer proper bij”, aldus Despeghel. “Hopelijk blijft dit zo want de tijd van sensibiliseren is voorbij. Vanuit IVVO roepen we de Vlaamse regering nogmaals op om dringend werk te maken van de invoering van statiegeld op drankverpakkingen. Daarnaast moeten we harder optreden tegen mensen die sluikstorten en zwerfvuil achterlaten. Bijkomende mobiele camera’s en meer GAS-vaststellers op baan moeten de pakkans gevoelig verhogen.”

Mentaliteit moet veranderen

Een van de verenigingen die deelnam was Landelijke Gilde Zuidschote. “Voorbijgangers staken regelmatig hun duim op of claxonneerden om ons aan te moedigen”, zegt lid Dries Quaegebeur. “Die bevestiging doet ons deugd maar zorgt niet voor minder zwerfvuil. Het is vooral de mentaliteit die moet veranderen, als iedereen zijn afval in de vuilbak doet dan zou er al een wereld van verschil zijn!”

Mooimakers

Gelukkig zijn er Mooimakers, mensen die zich het hele jaar door vrijwillig inzetten zwerfvuil op te ruimen. De Maand van de Netheid inspireerde een aantal mensen om zich bij dat initiatief aan te sluiten. “Het verheugde mij dat enkele vrijwilligers van onze vereniging voorstelden om de grijpers en overige zwerfvuilzakken mee naar huis te nemen”, zegt Jan Vandenbroucke, lid van Gezinsbond Poperinge. “Tijdens de gezinswandelingen in de loop van het jaar kan het nuttige aan het aangename gekoppeld worden. Zo blijft de buurt en de omgeving er netjes bij liggen.”

Wie ook Mooimaker wil worden, kan zich registreren op de website mooimakers.be., een stukje gebied claimen en gratis handschoenen, zwerfvuilzakken en grijpers in de webshop bestellen. Voor alle enthousiastelingen is er ook de WePlog-app. Daarin toont een kleurcode welke buurt dringend een opruimbeurt kan gebruiken. Meldingen of foto’s van sluikstort komen bij de gemeente terecht. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier