Vanaf juli kunnen auto’s aardgas tanken in Ieper

Redactie KW

Als het van Luc Goossens en Jean-Pierre Carpentier afhangt, rijden we binnenkort allemaal op aardgas. Eind juni openen ze een tankstation voor ‘compressed natural gas’ (CNG) in de Zwaanhofweg in Ieper.

Tuinbouwer Luc Goossens (48) uit Voormezele was voor het transport van zijn artisanale biosappen en cider op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief. “Op die manier kwam ik bij een bestelwagen terecht, die op compressed natural gas (CNG) of aardgas onder druk rijdt”, zegt Luc Goossens.

Rijden op CNG heeft volgens Luc veel voordelen. “Aardgasauto’s stoten aanzienlijk minder vervuilende stoffen uit dan auto’s op diesel, benzine of LPG. CNG is daarnaast ook veel goedkoper dan de traditionele brandstoffen. De voertuigen kosten zowat 10 procent meer dan het vergelijkbare dieselmodel, maar de prijs aan de pomp is 30 procent lager. In tegenstelling tot LPG is CNG bovendien lichter dan lucht, waardoor het bij een lek onmiddellijk vervliegt. Daarom worden CNG-wagens wel toegelaten in ondergrondse parkings.”

15 tankstations

“In België kan je momenteel slechts op een 15-tal plaatsen aardgas tanken, onder andere in Wevelgem, Roeselare, Anzegem en Brugge. Ik wilde dus rijden met een CNG-wagen, maar nergens in de regio was een plaats om te tanken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar bondgenoten om een CNG-tankstation te plaatsen in de buurt van Ieper. Dankzij de logistieke steun van de stad konden we in april 2012 een infoavond organiseren. Jean-Pierre Carpentier van Westgas Ieper was daar aanwezig. Hij was bereid om het CNG-tankstation bij zijn bedrijf in de Zwaanhofweg te laten plaatsen.”

Groen Op Wielen

Op 22 december 2012 startten Luc en Jean-Pierre met Green on Wheels! cvba. Luc: “Het is ons doel om mensen aan te zetten om te rijden op alternatieve brandstoffen zoals aardgas. We willen ook een aantal aardgastankstations uitbouwen. Een eerste station is gepland in Ieper. De vergunning is aangevraagd en tegen eind juni zou die operationeel moeten zijn.”

(TOGH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.