Uitrol digitale meters bij zonnepaneleneigenaars tijdelijk on hold

Redactie KW

De Vlaamse overheid heeft beslist om tot begin april 2021 geen digitale meters bij zonnepaneleneigenaars te laten plaatsen. Ze doet dat totdat de financiële compensatieregeling in de regelgeving is opgenomen en dus voor alle zonnepaneleneigenaars voldoende duidelijk is. Dat meldt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) werden inmiddels antwoorden gepubliceerd op de meest gestelde vragen over het arrest van het Grondwettelijk Hof over de terugdraaiende teller en de financiële compensatieregeling – in uitwerking – van de Vlaamse regering.

Dit zal regelmatig aangevuld worden. Later deze week verschijnen daar ook de concrete tabellen met de financiële compensatiebedragen voor de getroffen eigenaars van zonnepanelen. Zij kunnen ook hun e-mailadres achterlaten zodat ze bij elke vordering in het dossier per e-mail ingelicht worden door VEKA. De website is bereikbaar via www.tellercompensatie.be .

Uitrol digitale teller

Een veel gestelde vraag die sinds de uitspraak van het Grondwettelijk Hof afgelopen donderdag werd gesteld gaat over de verdere uitrol van de digitale teller. De minister brengt daar nu duidelijkheid over. Minstens tot begin april 2021 worden – in overleg met Fluvius – geen digitale meters meer geplaatst bij eigenaars van zonnepanelen tot er duidelijkheid is over de financiële compensatieregeling.

De Vlaamse Regering stapt bovendien af van het plan om prioritair een digitale meter bij zonnepaneleneigenaars te plaatsen tegen eind 2022 , zoals eerst voorzien was. Ze zal dit nu meenemen in de normale uitrol van 80% van alle Vlaamse aansluitingen tegen einde 2024 en alle overige aansluitingen tegen 1 juli 2029 zoals door de Europese richtlijnen voorgeschreven. (red)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.