Topweekend aan de kust zorgt voor afvalberg: “Mentaliteitswijziging nodig bij toeristen”

© belga
Redactie KW

Het voorbije weekend was een topweekend voor de kust. Zo’n 325.000 dagtoeristen zakten af naar de verschillende kuststeden met het mooie weer. Dat bracht heel wat afval met zich mee, laten de lokale besturen maandag weten.

Naast vakantiekiekjes waren maandagmorgen na het drukke weekend ook heel wat foto’s van afval op het strand te zien op sociale media. Op de foto’s zijn uitpuilende vuilbakken en achtergelaten afval op het strand te zien.

Kustburgemeesters betreuren dat dagtoeristen hun afval niet meenemen. Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) vindt het jammer dat kustbesturen met de vinger gewezen worden. “Wij doen als stad ons uiterste best om het afvalprobleem hier op te lossen. Onze reinigingsdiensten leveren onvoorstelbaar werk maar als er zo’n toevloed is aan dagtoeristen kunnen ook zij soms niet volgen”, klinkt het. Al vindt hij dat de burger in de eerste plaats zelf verantwoordelijk is. “Er moet dringend een mentaliteitswijziging komen bij onze toeristen. We kunnen onmogelijk iedereen die afval achterlaat beboeten. Gelukkig helpt ons beachteam vanaf vandaag 1 juli tot het einde van de vakantie met sensibiliseren. Zij zullen mensen aanspreken en informeren in verband met het afvalprobleem”, aldus de burgemeester.

Westtoer meldt dat er zaterdag 125.000 dagtoeristen naar de kust kwamen en zondag 200.000. Daarvoor zette de NMBS extra treinen in naar de kust. Dat doen ze nu dagelijks tot en met zondag 1 september. Elke weekdag worden een 30-tal treinen ingezet, in de weekends en op feestdagen worden 32 extra treinen ingezet.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.