Toch geen statiegeld op blik en plastic in Bredene?

Unizo Bredene stuurde een geruststellende mail met de boodschap dat er geen statiegeld op blikjes en plastic komt in de gemeente. Dat zou burgemeester Steve Vandenberghe hebben gezegd, maar de burgemeester zelf nuanceert die boodschap: “We zullen het enkel invoeren na overleg met de handelaars.”

“De gevolgen van statiegeld voor handelaars zijn niet min”, stelt UNIZO. © belga

Eind maart kondigde de Bredense burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) aan niet op Vlaanderen te zullen wachten en een eigen systeem van statiegeld in te voeren vanaf 1 januari 2020. Hij liet wel nog in het midden welk systeem dat zou worden. Een mogelijkheid was een volledig lokaal statiegeldsysteem, waarbij elke verpakking in een Bredense winkel een sticker met unieke barcode krijgt. Dat vraagt uiteraard een forse inspanning van de handelaars.

Maar ook mogelijk was een beloningssysteem, waarbij je 5 cent krijgt per blikje of flesje dat je terugbrengt naar een inzamelpunt. Een nog vrijblijvender systeem – toch voor het grote publiek – is waarbij verenigingen en sportclubs lege flesjes en blikjes inleveren en er een financiële beloning voor krijgen.

Unizo: “Geen statiegeld”

Unizo West-Vlaanderen had nu een onderhoud met burgemeester Vandenberghe en bracht daar via mail verslag over uit bij de Bredense leden. “De gevolgen voor handelaars zijn niet min. Bij invoering van statiegeld wordt van handelaars verwacht te investeren in een inzamelautomaat van om en bij de 40.000 euro“, stelt Unizo. “Extra personeel zou moeten stickers kleven en de blikken en flessen te sorteren. En waar moeten blikjes en flessen gestockeerd worden?”

Volgens Unizo zou de burgemeester echter geruststellende taal hebben gesproken. “Een effectieve taks zal er wellicht niet snel komen zonder nationale steun, we kozen eerder voor een wake up call”, citeert Unizo Vandenberghe in de mail. “Ik wou nervositeit in de Brusselse regering brengen, maar ben er me van bewust dat we ons in Bredene enkel kunnen verhelpen met sensibiliserende maatregelen.”

De Bredense handelaars moeten op korte termijn dus geen grootschalige acties vrezen. Wel willen wel de handelaars betrekken in het plastiekplan van de gemeente Bredene. Alle voorstellen of initiatieven die het plastiek en blikjes doen terugdringen, zijn welkom!”, aldus de burgemeester, nog altijd volgens Unizo.

Burgemeester: “Wel plannen, maar samen met handelaars”

Steve Vandenberghe zelf nuanceert wel de boodschap die hij volgens Unizo zou hebben gebracht. “Ik heb gezegd dat we geen statiegeld zullen invoeren zonder overleg met de handelaars“, verduidelijkt hij. “We zullen dus niet direct een statiegeldsysteem in heel Bredene invoeren, maar het is wel wat we op termijn willen. Maar dat kan je niet zonder de handelaars mee te hebben. De boodschap is ongenuanceerd. Ik heb gezegd dat we zullen samen werken en de handelaars niets door de strot rammen.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.