Tielts waterzuivering decimeert drinkwaterverbruik van Henegouws farmabedrijf

Op de site van het farmaceutische bedrijf Takeda in Lessen is zondag een installatie ingehuldigd om afvalwater te recycleren. Daardoor moet het drinkwaterverbruik van het bedrijf met 90 procent kunnen verminderen. Het project is een samenwerking met het waterbehandelingsbedrijf Ekopak uit Tielt.

“Dankzij deze innovatie kan de productiesite van Lessines maar liefst 600.000 kubieke meter stadswater recupereren en hergebruiken, wat leidt tot een vermindering met 90 procent van het drinkwaterverbruik van de site”, stelt het farmaceutische bedrijf Takeda. “Dat volume komt overeen met het jaarlijkse waterverbruik van bijna 18.000 Belgen, oftewel het totale aantal inwoners van de stad Lessines. Het gerecycleerde water zal (her)gebruikt worden in het productieproces van geneesmiddelen en voldoet aan de strengste kwaliteitseisen.”

CO2-uitstoot naar 0

De waterzuiveringsinstallatie werd ingehuldigd naar aanleiding van Wereldwaterdag, die maandag plaatsvindt. Het Japanse bedrijf Takeda heeft de ambitie om de CO2-uitstoot van al zijn activiteiten tegen 2040 naar nul te brengen. De Henegouwse vestiging koopt al 100 procent hernieuwbare energie aan en wil dit jaar ook meer dan 8.000 zonnepanelen installeren.

Het project is een samenwerking met het waterbehandelingsbedrijf Ekopak uit Tielt. Ekopak kondigde enkele dagen geleden nog plannen aan voor een beursgang. Daarmee wil de waterbesparingsspecialist minstens 50 miljoen euro ophalen om te kunnen groeien. De investeringsmaatschappij Alychlo van Mark Coucke heeft een belang in Ekopak van 49 procent, CEO Pieter Loose heeft de rest in handen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.